Joan Laporta EPA

Josep Guardiola terug aan het roer van FC Barcelona. Dat is de wens van Joan Laporta, de oud-voorzitter die een poging gaat doen om in 2021 opnieuw preses van de Catalaanse club te worden.

"Pep is het boegbeeld van Barcelona, veel Catalanen willen heel graag dat hij Barcelona weer gaat trainen", zei de 57-jarige Laporta tegen het Catalaanse tv-station TV3.

"Maar Pep zit nu bij Manchester City, hij moet zelf een beslissing nemen. Als het moment daar is, ga ik praten met de man van wie ik denk dat hij vanaf 2021 de coach van Barcelona moet zijn."

Hernieuwde samenwerking?

Guardiola's contract in Manchester loopt af in juni 2021. Zijn toekomst bij de club is ongewis, omdat City door de Europese voetbalfederatie UEFA voor twee seizoenen is uitgesloten van deelname aan Europees voetbal vanwege het schenden van de regels van financial fair play.

Augustus 2010: Joan Laporta en Josep Guardiola houden de trofee van de Spaanse competitie omhoog AFP

Guardiola promoveerde in 2008 onder Laporta van coach van het tweede team tot hoofdtrainer van Barcelona. Hij was daarmee de opvolger van Frank Rijkaard, die ook onder Laporta als manager werkte.

Onder leiding van de advocaat, die tussen 2003 en 2010 de voorzittershamer in handen had, won Barça twee keer de Champions League: in 2006 met Rijkaard en drie jaar later met Guardiola. In dat jaar, 2009, veroverde Barcelona maar liefst zes hoofdprijzen, waarmee dat het meest succesvolle jaar ooit van de club was.

Steun van Cruijff

Ondanks alle successen was er ook de nodige kritiek op Laporta. Hij werd in 2010 opgevolgd door Sandro Rosell, die vier jaar later weer moest plaatsmaken.

Laporta deed vervolgens opnieuw mee aan de voorzittersverkiezing en kreeg daarbij steun van Johan Cruijff, maar ondanks dat moest hij het afleggen tegen de huidige president Josep Maria Bartomeu.

April 2010: Joan Laporta was (en is) een groot bewonderaar van Johan Cruijff AFP

Volgend jaar komt een einde aan de termijn van Bartomeu. De voorzitter ligt onder vuur bij spelers, fans en medebestuurders vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Het leidde ertoe dat zes bestuursleden vorige maand opstapten.

Guardiola of Xavi

Laporta heeft concurrentie van Víctor Font, die in januari zijn kandidatuur officieel bekendmaakte. De Catalaanse zakenman zet een andere clublegende in als troef: Xavi Hernández. De voormalige heerser op het middenveld, die begin dit jaar nog bedankte om per direct trainer van Barcelona te worden, moet "het fundament van Fonts project bij Barcelona worden".

De veertiende presidentsverkiezing staat in de zomer van 2021 op de agenda. De voorzitter gaat vanaf dan een termijn van zes jaar in.

STER reclame