Edwin van der Sar
NOS Voetbal

Directie, technische staf en spelers van Ajax gaan salaris inleveren

De directie, technische staf en de spelers van Ajax gaan salaris inleveren. De club heeft dit besluit genomen omdat er tientallen miljoenen worden misgelopen door de coronacrisis. Om hoeveel procent het gaat, wil de Amsterdamse club niet zeggen. Eerder maakte PSV al bekend dat de club de salarissen gaat korten.

Er zijn gesprekken geweest tussen de directie, trainers en spelersraad. Daley Blind, Nico Tagliafico, Joël Veltman, Andre Onana, Klaas-Jan Huntelaar, Hakim Ziyech en Dusan Tadic vormen de Amsterdamse spelersraad.

"Ja, wij zijn solidair", zegt Blind, die namens de spelersraad praat. "De club loopt in deze zware tijd hoe dan ook vele miljoenen mis. Daarover hebben we gesprekken gevoerd. Wij vinden het als spelersgroep vanzelfsprekend ook een bijdrage te leveren."

Ook Feyenoord en Groningen bezuinigen

Feyenoord moet ook bezuinigen. Dat zei Mark Koevermans, algemeen directeur van de Rotterdammers, op 1 mei. Hij is al in gesprek met de spelers over het inleveren van salaris. "Bij een voetbalclub bestaat ongeveer 50 procent uit personeelskosten en onze insteek is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat betekent dat spelers, trainers, staf en directie moeten gaan inleveren."

FC Groningen heeft inmiddels al verregaande maatregelen genomen om het hoofd boven water te houden. De club heeft elf medewerkers moeten ontslaan in verband met de coronacrisis. Verder zullen de spelers, staf, directie en de andere medewerkers van de club een loonoffer brengen.

Gudde bij zijn aanstelling als algemeen directeur van FC Groningen

"Het is heel erg pijnlijk dat we vandaag tot zo'n maatregelenpakket moesten komen", aldus algemeen directeur Wouter Gudde. "De meeste ontslagen zijn gevallen aan de kantoorkant. De beste manier is om geleidelijk dingen te veranderen, maar dat kan nu niet. Er is nood."

Willem II kondigde eind april al maatregelen aan. De directie van de Tilburgse club levert 15 procent van het salaris in gedurende de periode dat er geen supporters aanwezig mogen zijn bij thuiswedstrijden. Daarmee wilde de club een signaal afgeven aan de fans, die al massaal lieten weten geen tegemoetkoming te vragen voor de wedstrijden die niet zijn gespeeld.

Collectieve salarisvermindering

Het besluit bij Ajax sluit aan op het eerdere advies van werkgeversorganisatie FBO en spelersvakbonden VVCS en ProProf. De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben vorige week een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo'n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl