Medewerkers brengen anderhalvemeter-stickers aan op Utrecht CS
NOS NieuwsAangepast

NS en ProRail maken treinstations coronaproof

Er komen extra maatregelen op stations die reizigers eraan moeten herinneren afstand van elkaar te houden. Op dit moment is het ov alleen bedoeld voor mensen met een cruciaal beroep. Vervoerders hebben samen met de overheid naar manieren gezocht om reizigers nu en in de toekomst verantwoord te kunnen vervoeren.

Informatieschermen, omroepberichten, borden en afstandslijnen bij (rol)trappen en kaartverkoopautomaten moeten hierbij helpen.

Bekijk hier de maatregelen op station Utrecht:

Stations coronaproof gemaakt: 'Je probeert mensen een geheugensteuntje te geven'

Ook zal extra worden schoongemaakt op plekken die mensen veel aanraken, zoals deurklinken, leuningen en drukknoppen.

De stickers met aanwijzingen als 'houd rechts aan' en 'houd vier traptreden afstand' komen eerst in 6 treinstations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord.

Vervolgens wordt de effectiviteit besproken en wordt gekeken of deze maatregelen ook op andere plekken kunnen worden ingevoerd, inclusief busstations en bij metro's en trams. Als de overheid met nieuwe corona-adviezen komt, zullen de aanwijzingen worden aangepast.

 • ANP
  'Maximaal 2 personen in de lift'
 • NS
  Coronaregels bij de ingang
 • ANP
  'Houd vier treden afstand op de roltrap'
 • ANP
  Een scheidslijn wordt op de trap aangebracht
 • ANP
  'Houd rechts aan' en 'houd 1,5 meter afstand'

Vorige week begon de NS met het testen van speciaal ingerichte treinen waarin reizigers makkelijker de anderhalve meter afstand zouden kunnen houden. Dit met behulp van schermen van folie tussen zitplaatsen, en met stickers en verbodsbordjes over bepaalde stoelen.

Beschermingsmiddelen

Vrijdag schreef het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) een brandbrief aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat waarin werd gezegd dat het bij een versoepeling van de coronamaatregelen "onwerkbaar" zou zijn om de anderhalve meter afstand te houden. De vervoerders vinden onder meer dat er beschermingsmiddelen moeten komen voor personeel en reizigers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl