NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 28 april: minder dan 900 coronapatienten op de IC

Het aantal doden in verband met het coronavirus is gestegen met 48. Gisteren kwamen er 43 overledenen bij. In totaal zijn er in Nederland nu 4566 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 88 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat is iets meer dan gisteren en eergisteren toen er respectievelijk 65 en 75 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld. In totaal zijn er nu 10.609 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Het aantal gemelde sterfgevallen en ziekenhuisopnames op 28 april

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden worden pas na het weekend gemeld.

In de grafiek is goed te zien dat het aantal gemelde doden op zondag en maandag door deze vertraging meer dan de helft lager kan zijn dan op andere dagen van de week. Waarschijnlijk valt het sterftecijfer van vandaag ook lager uit doordat het gisteren Koningsdag was.

Overigens telt het RIVM alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert wekelijks cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat de 'oversterfte' door covid-19 ongeveer twee keer zo hoog is als het aantal door het RIVM geregistreerde doden. Wel lijkt het erop dat ook het aantal nieuwe coronadoden in verpleeg- en verzorgingshuizen afneemt.

Ziekenhuisopnames

Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin deze maand toen er nog gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden opgenomen. Twee weken geleden waren dat er gemiddeld 160. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 107 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Intensive care

Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten opnieuw. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het er 861, 44 minder dan gisteren. Die daling voldoet aan de verwachting van het LCPS. Er liggen nu 29 Nederlandse coronapatiënten op Duitse IC's, drie minder dan gisteren vanwege twee terugplaatsingen en één overlijden.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei eerder dat de landelijke maatregelen pas versoepeld kunnen worden als er minder dan 700 coronapatiënten op de IC liggen. In dat geval is het personeel op de IC's niet langer overbelast en kunnen ook operaties van niet-covid-patiënten weer echt op gang komen.

De afgelopen 24 uur zijn er twee overplaatsingen geweest van ziekenhuizen in verschillende regio's.

Gommers schreef afgelopen zondag aan zijn leden dat hij ontevreden is over de landelijk spreiding van patiënten. "Van gelijke spreiding is absoluut geen sprake en dat frustreert", schreef hij. Uit een bijlage bij zijn brief blijkt dat met name Limburg, Zeeland en de regio Rotterdam/Rijnmond fors boven hun normale capaciteit worden belast. De regio's Zwolle en Noord-Nederland zitten daarentegen een stuk ruimer in hun jas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl