NOS Voetbal

Voorstel FIFA: gele kaart voor spugen en vijf wissels bij herstart competities

Rochelende, spugende voetballers moeten bij de hervatting van de competitie bestraft worden. Dat zegt Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de FIFA, in de Britse krant The Telegraph.

Volgens de medische FIFA-topman kan het coronavirus verspreid worden via het speeksel van spugende voetballers. "Dat is iets dat vaak gebeurt in het voetbal en het is niet erg hygiënisch", zegt D'Hooghe.

"Als er weer gevoetbald gaat worden, moeten we dat maximaal proberen te vermijden. Misschien moet er een gele kaart voor worden gegeven", aldus de voorzitter van de medische commissie.

De FIFA wil ploegen de mogelijkheid bieden om tijdelijk niet drie maar vijf spelers per wedstrijd te wisselen. De wereldvoetbalbond heeft het voorstel al neergelegd bij de internationale spelregelcommissie IFAB, omdat de bond vreest dat voetballers extra belast zullen worden als alle competities weer worden hervat. Omdat ze daarbij meerdere wedstrijden in korte tijd moeten spelen, wordt de kans op blessures groter, zo redeneert de FIFA.

EK 2021

De nieuwe spelregel moet volgens de FIFA gaan gelden in 2020 en 2021, voor clubs en landenploegen. Als de regel wordt ingevoerd, zou dat betekenen dat deelnemers aan het EK volgend jaar zomer ook vijf spelers per wedstrijd mogen wisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl