NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 26 april: 66 doden, 75 ziekenhuisopnames, 25 minder op IC

Het aantal doden in verband met het coronavirus is gestegen met 66. Dat zijn er minder dan de 120 gemelde gevallen gisteren. In totaal zijn sinds de start van de uitbraak aan het RIVM 4475 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er vandaag 75, iets minder dan de afgelopen dagen. Volgens het RIVM is de grote lijn nog altijd dat zowel de opnames als de sterfgevallen "een dalende lijn vertonen".

Weekendvertraging

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD'en. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn.

Zoals goed te zien in de grafiek kan het aantal gemelde doden op zondag en maandag hierdoor meer dan de helft zijn van andere dagen.

Overigens telt het RIVM alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceerde vrijdag in samenwerking met het RIVM weer cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat de 'oversterfte' door covid-19 ongeveer twee keer zo hoog is als het aantal geregistreerde doden. Wel lijkt het erop dat ook het aantal nieuwe coronadoden in verpleeg- en verzorgingshuizen afneemt.

In totaal zijn er nu 10.456 mensen die in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. Het RIVM maakt niet bekend hoeveel coronapatiënten op dit moment nog zijn opgenomen, omdat het aantal ontslagen niet bekend is.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het er 934, 25 minder dan gisteren. De daling voldoet aan de verwachting van het LCPS.

Er zijn kleine regionale verschillen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Zoals al langer het geval is, worden die opgelost door patiënten te verplaatsen naar andere regio's en naar Duitsland. Er liggen nu 33 Nederlandse coronapatiënten op Duitse IC's, vier minder dan gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl