FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren
NOS Voetbal

FC Utrecht stapt naar de rechter: 'Zet alle advocaten in die ik kan vinden'

In Utrecht is furieus gereageerd op de wijze waarop de KNVB het afgebroken seizoen wil afronden. De voetbalbond besloot vrijdag dat FC Utrecht naast een Europees ticket grijpt. Het feit dat de Utrechters met een duel minder evenveel verliespunten hadden als nummer vijf Willem II (en een beter doelsaldo) werd door de voetbalbond niet meegewogen.

De finale van het toernooi om de KNVB-beker, waar FC Utrecht zich met Feyenoord voor had geplaatst, werd zelfs definitief geschrapt. Het rechtstreekse ticket voor de groepsfase van de Europa League gaat nu naar de Rotterdammers.

FC Utrecht stapt naar de voorzieningenrechter én de toetsingscommissie van de UEFA. Eigenaar Frans van Seumeren liet bij RTV Utrecht al weten "alle advocaten die er zijn" in te willen zetten om gerechtigheid te halen.

Van Seumeren vecht besluit KNVB aan: 'Zetten alle advocaten in'

In een toelichting op de clubwebsite staat: "FC Utrecht is overtuigd dat de club op sportieve gronden recht heeft op een ticket voor Europees voetbal. Vanwege de plek in de bekerfinale én vanwege de huidige eredivisieranking, waar er met een wedstrijd minder gespeeld betere onderlinge verhoudingen overlegd kunnen worden ten opzichte van Willem II. Er bestaat geen enkele twijfel dat FC Utrecht op basis van sportieve prestaties van het huidige seizoen een Europees ticket verdient."

"Wij schromen niet om dit besluit aan te vechten", bevestigt algemeen directeur Thijs van Es. "De KNVB heeft gezegd de richtlijnen te volgen die de UEFA heeft opgesteld. Zo'n ingrijpend besluit moet voldoen aan bepaalde waarden: objectiviteit, transparantie, draagvlak en sportieve gronden. Wat ons betreft heeft het bestuur betaald voetbal KNVB in dat proces gefaald."

Wij vroegen, waar is de beker? Toen bleef het stil.

FC Utrecht-directeur Thijs van Es over de besluitvorming van de KNVB

KNVB-directeuren Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux legden alle Nederlandse profclubs vanochtend per e-mail drie scenario's voor. Maar dat ging alleen over de regeling voor promotie en degradatie. Voor de verdeling van Europese tickets, baseerde de bond zich uitsluitend op de ranglijst.

Daarbij viste FC Utrecht achter het net, hoewel de club evenveel verliespunten heeft als (en een beter doelsaldo dan) Willem II. De grootste ergernis zit voor de Utrechters echter in de omgang met de bekerfinale. Onder normale omstandigheden zou dat goed zijn geweest voor een rechtstreeks ticket voor de groepsfase. En dat zou de club normaal gesproken enkele miljoenen hebben opgeleverd.

"Het is voor FC Utrecht onaanvaardbaar dat de bekercompetitie, die op een wedstrijd na is uitgespeeld, geheel genegeerd wordt en niet meeweegt in de afweging welke club op sportieve gronden recht heeft op een Europees ticket", vervolgt de club op de website.

FC Utrecht plaatste zich op 4 maart met een 2-0 zege op Ajax voor de finale van de KNVB-beker

"Het ticket voor de groepsfase van de Europa League wordt zonder enige toelichting toegekend aan Feyenoord op basis van de ranglijst in de competitie. FC Utrecht heeft evenveel recht op dit ticket als mede-bekerfinalist Feyenoord (en zelfs meer recht omdat het een bekerwedstrijd meer heeft gewonnen dan Feyenoord), wat niet meegenomen is in de presentatie van de besluiten vandaag."

Algemeen directeur Van Es bracht de kwestie op in de videoconferentie van alle clubs en de KNVB, maar op die vraag kwam geen antwoord. "Wij vroegen, waar is de beker? Toen bleef het stil. Dat heeft niets met transparantie, objectiviteit, draagvlak of sportieve gronden te maken."

Solidariteit verdwijnt

De KNVB moet voor 25 mei bij de UEFA aangeven hoe ze tot deze beslissing zijn gekomen. "Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft een besluit bekendgemaakt", aldus Van Es. "Daar kunnen wij nu geen invloed meer op uitoefenen. En dus moeten de UEFA en de rechter nu maar beoordelen of de KNVB dat goed heeft gedaan."

KNVB-directeur Gudde deed na afloop van de beraadslagingen een dringend appèl op de clubs die nu Europa in mogen om een deel van hun verdiensten (25 procent van de startgelden) in een fonds te storten om de pijn bij andere clubs te verzachten. "Voor FC Utrecht is het een buitengewoon pijnlijke situatie. Zij zullen zeker in zo'n fonds stevig meedelen. Maar het is een zwaar appèl, ik kan het niet afdwingen", zei Gudde.

Voor FC Utrecht is die compensatie niet essentieel voor het voortbestaan, maar als signaal wel belangrijk. "In deze moeilijk tijden is solidariteit ons heel veel waard. Maar met zo'n besluit - en vooral de manier waarop die tot stand is gekomen - drijft de KNVB de clubs weer uit elkaar."

Alternatief

Advocaat Jan Kabalt, zoon van oud-bestuurslid Ad Kabalt, refereerde bij RTV Utrecht nog even aan de bekerfinale van 2002, waarin Ajax kort voor tijd via een buitenspeldoelpunt langszij kwam.

"Artikel 50 van het reglement zegt dat in gevallen waarin niet voorzien is, de KNVB een besluit kan nemen. De bond mag dus een bekerwinnaar aanwijzen. Volgens mij heeft FC Utrecht nog een dennenappel tegoed van de KNVB. Iets met buitenspel van Wamberto en zo. Dat kunnen ze nu corrigeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl