NOS Nieuws

Coronacijfers van 16 april: aantal doden daalt minder hard dan aantal ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is tot vandaag 10.00 uur met 181 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er 189 nieuwe doden gemeld. Net als gisteren is dat een van de hoogst gemelde aantallen tot nu toe. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 3315 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland langzaam aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe opnames is 182 en dat is fors lager dan twee weken geleden. In de piekweek werden gemiddeld bijna 500 opnames per dag gemeld.

In totaal zijn er nu 9309 Nederlanders met een coronabesmetting die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Minder dan de helft ligt er nu nog.

Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen worden soms vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's aan het RIVM. Als dat op sommige dagen meer gebeurd dan op andere dagen, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen.

Om een trend te zien in het aantal geregistreerde doden is het daarom beter om naar een langere periode te kijken. In onderstaande grafiek is het werkelijke aantal doden per week (dus de dag dat de mensen overleden, niet de dag dat hun overlijden is doorgegeven) te zien tot en met zondag. Overleden er in de eerste week van april nog 1077 mensen, vorige week waren dat er 892.

Er kan nog een klein aantal doden bijkomen in de laatste week (van patiënten wier overlijden nog niet is doorgegeven), maar goed is te zien dat de piek in het aantal sterfgevallen achter de rug lijkt. Toch lijkt de afname minder snel te gaan dan bij het aantal ziekenhuisopnames.

Overigens worden alleen mensen meegeteld die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert elke vrijdag cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Tot nu toe blijkt daaruit dat het aantal doden ongeveer twee keer hoger is dan door het RIVM wordt gemeld.

Het gaat daarbij vooral om mensen die overlijden buiten het ziekenhuis, zoals in verpleeghuizen. Die werden tot dusver nauwelijks getest.

IC-bedden

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het waren er 1258, 21 minder dan een dag eerder. De voorlopige piek was vorige week dinsdag, toen er 1424 coronapatiënten op de IC's lagen.

Van de 1258 Nederlandse IC-patiënten liggen er 52 in Duitse ziekenhuizen, drie minder dan de afgelopen dagen.

Diederik Gommers zei eerder namens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat de maatregelen pas versoepeld kunnen worden als er niet meer dan 700 coronapatienten op de IC liggen. Jaap van Dissel van het RIVM zei vanochtend in de Tweede Kamer dat hij uitgaat van maximaal 600 patiënten.

Op de IC's in Nederland liggen 354 niet-coronapatiënten. In totaal liggen er dus meer dan 1500 patiënten op de intensive care, ongeveer het dubbele van het aantal voor de uitbraak van het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl