FC Utrecht en Feyenoord spelen op 12 juli de bekerfinale ProShots
Sport en corona

De KNVB is genoodzaakt om het aantal wedstrijden terug te brengen, mocht het betaald voetbal medio juni kunnen worden hervat. Vooralsnog gaat alleen het mes in de play-offs, die in een sterk afgeslankte vorm zullen plaatsvinden.

Zowel de strijd om de Europese tickets als die om promotie/degradatie wordt versneld afgewerkt, geeft manager competitiezaken Jan Bluyssen een inkijkje in de plannen.

"Op 21 april praat het kabinet Nederland weer bij over het eventueel verlengen van de huidige maatregelen. Dat zal een moment zijn waarop veel meer duidelijk wordt", benadrukt Bluyssen.

Voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord is op 12 juli een plek in de agenda gevonden. De competitie moet voor augustus zijn afgerond. Het nieuwe seizoen begint na een korte zomerstop van maximaal drie weken.

Om de verloren tijd te compenseren, wordt er in de nieuwe jaargang ook tijdens Kerstmis gespeeld. "We moeten de tijd ergens vandaan halen en in de periode tussen Kerst en nieuwjaar is natuurlijk wat ruimte", vervolgt Bluyssen.

"Alles is momenteel doordrenkt met onzekerheden. Ook deze kalenderopzet kan gewijzigd worden en beweegt mee met de ontwikkelingen rond het virus."

De Europese voetbalbond UEFA drong er bij de nationale bonden op aan de competities toch uit te spelen, al stuit dat op weerstand vanuit onder meer de plaatselijke autoriteiten. Ook die hebben nog invloed op de haalbaarheid van de plannen.

Tekentafel

In het gunstigste scenario is het seizoen op woensdag 29 juli afgerond met het staartje van play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie.

Als het niet mogelijk is om de huidige competities te voltooien, moet Bluyssen namens de KNVB weer terug naar de tekentafel en in overleg met de clubs over de nieuw te ontstane problemen. "Niets staat nog vast en niets is definitief."

STER reclame