ANP

Goedemorgen! Werkgevers die in aanmerking willen komen voor noodsteun kunnen vanaf vanochtend een aanvraag indienen bij het UWV. En in Assen wordt de tweede voorbereidende zitting gehouden in de zaak-Ruinerwold.

De dag begint met veel zon. Vanmiddag neemt vanuit het westen uit de bewolking toe. Pas in de avond gaat het soms licht regenen. Met maxima van 17 tot 22 graden is het opnieuw een warme lentedag.

Weerplaza

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ondernemers die door de coronacrisis zwaar in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf 09.00 uur terecht bij een speciaal noodloket van het UWV. Daar kunnen ze een aanvraag indienen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het UWV verwacht dagelijks tienduizenden aanvragen.
  • In Assen is de tweede voorbereidende zitting in de zaak-Ruinerwold. Hoofdverdachte is Gerrit Jan van D., die wordt verdacht van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zes van zijn kinderen op een boerderij in Drenthe.
  • En de rechtbank in Zwolle doet uitspraak in een grote corruptiezaak waarin ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogelijk meer dan 4 miljoen euro hebben weggesluisd.

Wat heb je gemist?

Mensen met schulden of openstaande boetes hoeven niet bang te zijn dat ze door de coronacrisis in nog grotere problemen komen. Volgens het AD heeft het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan deurwaarders gevraagd om beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk te vermijden.

Mensen met schulden of boetes kunnen uitstel van betaling krijgen. Ook onderwijsorganisatie DUO draagt tijdens de coronacrisis geen vorderingen meer over aan het CJIB.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden. Het kan extra traumatisch zijn dat familieleden en andere naasten door het coronavirus niet of nauwelijks contact mogen hebben met hun dierbaren op de intensive care. Volgens de voorzitter van Slachtofferhulp Nederland wordt de kans op psychische klachten verkleind door vroegtijdig hulp te bieden.
  • 'Draai meer Nederlandse muziek op de radio'. Daarvoor pleit auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Als radiozenders alleen nog maar muziek uit Nederland zouden draaien, worden Nederlandse artiesten gesteund met wat extra inkomsten, is het idee. Veel artiesten zijn namelijk afhankelijk van live-optredens, die door de coronacrisis niet meer doorgaan. Dit en meer coronanieuws lees je ook vandaag weer in ons liveblog.

En dan nog even dit:

Het coronavirus maakt veel slachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Maar wie zijn die coronadoden? Nieuwsuur sprak met de nabestaanden van Riny van de Wetering en Gerard Dortmans, twee mensen die vorige week in Brabant overleden.

De mensen achter de coronadoden van Brabant

Fijne dag!

STER reclame