NOS Nieuws

Hoekstra: te weinig empathisch geweest, schouder aan schouder met Zuid-Europa

Het kabinet is niet empathisch genoeg geweest in de richting van Zuid-Europa, erkent minister Hoekstra van Financiën. "We hadden vorige week beter naar voren moeten brengen dat we willen helpen. Voor Rutte en mij geldt: wij hadden dat anders moeten zeggen."

Zuid-Europese landen willen meer hulp van de EU om de coronacrisis te bestrijden, maar vorige week hield Nederland dat af. Daar kwam stevige kritiek op.

Ondergesneeuwd

Vandaag noemt een groot aantal prominente Italianen, onder wie burgemeesters, economen en gouverneurs, ons land niet ethisch en niet solidair. "Als je zoveel storm oogst, dan heb je iets niet goed gedaan in de communicatie", zegt Hoekstra, die overigens geen excuses aanbood. "Hierdoor is ondergesneeuwd wat we wél willen doen."

Dat gaat dan vooral om medische middelen, legt de minister uit "Er is nu een acuut probleem wat betreft volksgezondheid en daarin moet je schouder aan schouder staan." Hiervoor is al 37 miljard euro vrijgemaakt in Europa en dat mag best nog meer worden, zei Hoekstra.

Hoekstra toont toch solidariteit met Zuid-Europa, 'communicatie was niet goed'

Appeltje voor de dorst

Een punt van discussie was het aanspreken van het EU-noodfonds ESM van 410 miljard euro. Het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan, bleek vorige week en Hoekstra kwam daar niet van terug. "Dat noodfonds is een belangrijk appeltje voor de dorst, voor landen die dat nodig hebben." En daar is nu geen sprake van, zegt de minister.

Een ander twistpunt is de uitgifte van gezamenlijke staatsleningen (zogenoemde euro- of coronabonds), waardoor het lenen van geld voor Spanje en Italië veel goedkoper zou worden. Nederland is en blijft daar tegen, zegt Hoekstra. "Die bonds gaan we niet doen. Dat lost geen probleem op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl