Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh
NOS NieuwsAangepast

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Bij de inbraak in het Singer-museum in Laren is vannacht een schilderij van Vincent van Gogh gestolen. Dat heeft het museum bekendgemaakt.

Het gaat om het doek Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884. Het werk van 25 bij 57 centimeter was in bruikleen van het Groninger Museum, dat alleen deze Van Gogh in de collectie had. Het is het enige schilderij dat de dieven vannacht in Laren hebben meegenomen.

De inbrekers kwamen rond 03.15 uur binnen door onder meer de glazen voordeur te forceren. Het inbraakalarm ging af, maar de daders waren al weg toen de politie aankwam.

Volgens Singer Laren is de beveiliging "geheel volgens protocol" verlopen. "We hebben dat goed afgestemd met onze verzekeringsexperts, maar uiteraard kunnen we hier iets van leren," zegt algemeen directeur Evert van Os.

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm is naar eigen zeggen "geschokt en ongelooflijk pissig":

'Dit prachtige schilderij van onze grootste kunstenaar is ontvreemd'

De Lorm noemt de roof "heel erg voor het Groninger Museum, heel erg naar voor Singer Laren en vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Kunst is er om van te genieten en om getroost te worden, zeker in deze moeilijke tijd."

Ook de directeur van het Groninger Museum is geschokt. "Het is een diefstal van een werk dat van ons allemaal is", zegt Andreas Blühm. Hij benadrukt dat zijn museum blijft samenwerken met Singer Laren. "We laten ons hierdoor niet afschrikken."

Op lijst van Interpol

Bij het onderzoek naar de diefstal worden onder meer kunstroofexperts van de politie ingezet. Ook is het schilderij op de internationale lijst van gestolen kunstwerken van Interpol geplaatst.

Het museum in Laren is momenteel gesloten in verband met het coronavirus. De Van Gogh was onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan, die begon op 14 januari en tot 10 mei zou duren.

Burgemeester Mol van Laren heeft vanochtend met de museumdirectie en de politie overlegd over de diefstal. "Ik ben geschokt door deze inbraak, juist nu ook Singer door de coronamaatregelen in een kwetsbare en onzekere tijd zit", laat hij weten. "Een gebeurtenis als deze heeft niet alleen materiële schade, maar ook emotionele impact."

Kunstroof in 2007

Het is niet de eerste inbraak in het museum. In januari 2007 werden zeven beelden gestolen uit de museumtuin. Daaronder was ook een afgietsel van De Denker, dat na een paar dagen zwaar verminkt werd teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl