Kosta Poltavets
NOS Schaatsen

Poltavets stopt als Russische schaatscoach en hoopt op baan in Nederland

Schaatstrainer Kosta Poltavets stopt als hoofdcoach van de Russische ploeg. De 57-jarige Poltavets werkte de afgelopen jaren vooral met de Russische allrounders, onder wie Denis Joeskov.

Met oud-sprinter Dmitri Dorofejev deelde hij de verantwoordelijkheid voor de volledige Russische equipe.

"Toen ik in 2010 hoofdcoach werd van het Russische schaatsteam, was er één belangrijk doel: het Russische schaatsen terugbrengen naar wereldniveau", zegt Poltavets. "Dat was zeker een lastige opgave, maar naar mijn mening is het gelukt."

Bij de WK afstanden half februari won Rusland drie gouden medailles. Pavel Koelizjnikov veroverde de wereldtitel op de 500 en 1.000 meter, Natalja Voronina verraste met het goud en een wereldrecord op de vijf kilometer.

Kijk hieronder naar de reactie van Koelizjnikov en Poltavets na het goud op de WK:

Koelizjnikov na wereldtitel en wereldrecord: 'Het kan nog sneller, 1.05,00'

De prestaties van de Russen in de afgelopen jaren werden wel overschaduwd door een van de omvangrijkste dopingzaken in de geschiedenis. Na onthullingen van klokkenluiders kwam een door de overheid gestuurd dopingprogramma tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji aan het licht. Poltavets had toen de leiding over de schaatsploeg.

De coach, die tussen 2001 en 2010 ook bij de Nederlandse ploegen van TVM en DSB werkte, ontbrak net als de meest Russische schaatsers op de Olympische Spelen van 2018 door overtredingen van de dopingregels in het verleden. Koelizjnikov en Joeskov reden niet in Pyeongchang.

Koen Verweij, destijds gecoacht door Poltavets, moest het zonder zijn trainer doen op de Spelen twee jaar geleden. Of de Russen over twee jaar in Peking wel van de partij zijn, is hoogst onzeker.

WADA-directeur Craig Reedie

Antidopingbureau WADA wil Rusland namelijk de komende vier jaar weren van de Spelen vanwege geknoei met gegevens uit het Moskouse dopinglaboratorium. Rusland tekende tegen die uitspraak beroep aan bij sporttribunaal CAS. De zaak zou eind april behandeld worden.

'Liefst in Nederland werken'

Poltavets zegt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. "Als trainer wil ik me graag verder ontwikkelen door mijn opgedane theoretische en praktische kennis door te geven aan anderen", aldus Poltavets.

"En het liefst zou ik dit doen op - voor mij vertrouwde - Nederlandse bodem, met atleten die net zo gepassioneerd zijn over het schaatsen als ikzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl