Windsurfer Badloe probeert iets nieuws: wingsurfen

Hij plaatste zich vorige maand na een lang kwalificatietraject voor het eerst voor de Olympische Spelen. Windsurfer Kiran Badloe zou over vier maanden als tweevoudig wereldkampioen zeker favoriet zijn voor de gouden medaille in Tokio.

Het olympische debuut laat echter nog even op zich wachten. Deze week stelde het IOC de Spelen vanwege de wereldwijde coronacrisis uit tot volgend jaar. Badloes startbewijs, dat hij veroverde door zijn trainingspartner en winnaar van de laatste twee olympische titels Dorian van Rijsselberghe af te troeven, blijft wel geldig.

Onzekerheid

"Dat is superlekker", zegt Badloe. "Het zou lastig zijn als we nog een kwalificatie in moeten, vooral met de onzekerheid die we hebben. We weten niet wanneer we weer wedstrijden kunnen varen of goed kunnen trainen.

"Het is een heel fijne gedachte dat ik alleen op de Spelen kan focussen."

Wingsurfer Kiran Badloe NOS

In de Noordzee bij Scheveningen traint Badloe, geholpen door een forse oostenwind, op een bijzondere manier. Hij vaart op een plank zonder mast en een kite zonder touw. Badloe, normaal gesproken windsurfer, traint als wingsurfer.

"Het enige dat alles bij elkaar houdt, is je lichaam. Je staat op je board, de vlieger trekt je de lucht in en jij moet met je eigen kracht dat ding onder controle zien te houden, terwijl het alle kanten op beweegt. Een goede training voor je romp is dit zeker."

STER reclame