Minister De Jonge en premier Rutte tijdens het debat over het coronavirus
NOS Nieuws

Kamer krijgt toezegging IC-bedden, eist actie voor meer coronatests

Het kabinet gaat ervan uit dat er volgende week genoeg bedden zijn op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen. En minister De Jonge en de Tweede Kamer willen medewerking van het Zwitserse bedrijf Roche om meer coronatests in Nederland te kunnen doen, bleek vandaag in een nieuw Kamerdebat over de coronacrisis.

Tegenover een bezorgde Kamer zei De Jonge dat er zo'n 1600 IC-bedden beschikbaar zullen zijn: daarvan zijn er 1037 gereserveerd voor coronapatiënten en 575 voor andere gevallen. De Kamer was ongerust na de uitspraken van voorzitter Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Die vreesde gisteren dat er binnenkort niet genoeg bedden zouden zijn.

Eerder in het debat leek De Jonge tot ergernis van de Kamer nog geen concrete toezegging op dit punt te kunnen doen. Hij zei alleen dat eraan wordt gewerkt, maar later maakte hij duidelijk dat ook Gommers heeft bevestigd dat per 1 april kan worden opgeschaald tot 1600 bedden.

De Jonge: volgende week 1600 IC bedden

Druk op farmaceut

De Kamer eiste ook dat dat het kabinet de Zwitserse fabrikant Roche desnoods dwingt om de receptuur beschikbaar te stellen voor de vloeistof die gebruikt wordt in coronatests. De hele Kamer benadrukte het belang van voldoende tests. De Jonge zei dat ook hij meer testcapaciteit wil, want die vindt hij nu in Nederland onvoldoende.

De bewindsman erkent dat we nu te afhankelijk zijn van Roche. Hij is niet principieel tegen een 'dwanglicentie', maar wil dat middel niet nu al inzetten. Hij is met Roche in gesprek en wil niet te veel op het verloop van dat overleg vooruitlopen.

De Kamer drong er verder bij het kabinet op aan meer "beschermingsmiddelen" in te zetten voor zorgpersoneel. Het kabinet is het daar op zichzelf mee eens, maar zegt nu niet de garantie te kunnen geven dat er echt genoeg zijn.

Rutte: beschermingsmiddelen zorgverleners staan bovenaan mijn lijstje

Verwarring

De hele Kamer steunt de aangescherpte aanpak van het kabinet om meer mensen zoveel mogelijk thuis te laten blijven. Al was er vandaag vrij algemene kritiek op de manier waarop het kabinet de maatregelen maandag bekendmaakte. Er was in de dagen erna veel verwarring over wat nou precies is verboden, welke bijeenkomsten wel en niet mogen doorgaan en hoe lang de maatregelen duren.

Premier Rutte erkende dat de presentatie rommelig was en beloofde dat het kabinet voortaan wat meer tijd zal nemen voordat nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt. Er zullen voortaan ook minder ministers bij zo'n presentatie betrokken zijn. Rutte zei dat de meeste maatregelen voorlopig gelden tot 6 april en dat het kabinet volgende week dinsdag beslist of ze worden verlengd. Evenementen waarvoor een vergunning of meldplicht geldt zijn en blijven tot 1 juni verboden.

Zoveel mogelijk thuis

De premier bleef er overigens bij dat de essentie van de maatregelen wel is overgekomen: mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en de regels om niet de deur uit te gaan als gezinsleden ziek zijn, zijn ook aangescherpt. De premier benadrukte dat iedereen bij het uitvoeren van de maatregelen zijn gezonde verstand moet gebruiken.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het buiten spelen van kinderen. Jonge kinderen mogen wel naar buiten, maar het dringende advies is om het aantal kinderen dat samenspeelt te beperken. En ouders die toezicht houden, moeten anderhalve meter afstand houden.

Kinderen niet buiten laten spelen gaat te ver, zegt Rutte

Schrijnende verhalen

Het debat van vandaag was indringend van toon. Veel Kamerleden gaven uiting aan hun grote zorgen over de zeer bijzondere situatie. Daarbij vielen woorden en oproepen als: "de grootste situatie van onvrijheid sinds de oorlog", "een nachtmerrie", "sterkte Nederland", "hartverscheurende verhalen", "het land leeft tussen hoop en vrees" en "afstand houden als toppunt van medemenselijkheid". Sommige Kamerleden vertelden over schrijnende verhalen uit hun eigen omgeving.

De Kamer had bij het debat nog meer beveiligingsmaatregelen genomen dan bij eerdere coronadebatten. Zo waren er minder interruptiemicrofoons. En die konden alleen met de voet worden bediend. Na iedere spreker maakte een medewerker van de Kamer het spreekgestoelte schoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl