Mensen zwaaien met vlaggen van Noord-Macedonië, Europa en Albanië EPA

Na een lange periode van tegenstand hebben de EU-buitenlandministers besloten dat de onderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië over toetreding tot de Europese Unie mogen beginnen. Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar de gesprekken kunnen jaren duren.

Nederland was een van de weinige EU-landen die zich nog tegen de start van de onderhandelingen verzetten, maar ging eerder deze maand akkoord.

Het kabinet stond op het standpunt dat de twee landen meer aan de bestrijding van corruptie en andere criminaliteit moesten doen en garanties moesten geven voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

Hervormingen verwelkomd

Albanië en Noord-Macedonië hebben op dat terrein hervormingen ingezet die door minister Blok van Buitenlandse Zaken zijn verwelkomd. De politieke wil van de regering om op deze weg verder te gaan noemt Blok bemoedigend genoeg om groen licht te geven.

Wel wordt in detail vastgelegd welk land aan welke voorwaarden moet voldoen voordat de onderhandelingen daadwerkelijk kunnen beginnen. Vooral Albanië moet nog stappen zetten.

Op verzoek van onder meer Nederland en Frankrijk zijn de regels voor het toetredingsproces onlangs veranderd. Als landen zich niet aan de afspraken houden, kan het proces worden stilgelegd of zelfs teruggedraaid.

STER reclame