Op de rug gezien Suhayb Salam, bestuursvoorzitter en imam van de Stichting alFitrah tijdens de openbare verhoren
NOS Nieuws

AlFitrah-moskee moet meewerken aan onderzoek Tweede Kamer

De alFitrah-moskee in Utrecht moet meewerken aan het onderzoek van de Tweede Kamer naar ongewenste buitenlandse financiering. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het hoger beroep was aangespannen door de moskee-stichting.

AlFitrah moet nu alsnog overzichten geven van bankrekeningen, donaties en mensen die kwamen preken of lesgeven uit landen als Koeweit en Saudi-Arabië. De stichting krijgt hier twee weken de tijd voor. Volgt de stichting de uitspraak niet op, dan bedraagt de dwangsom duizend euro per week, per gelieerde stichting, voor elk informatieonderdeel dat niet wordt gegeven.

De rechter geeft alFitrah op een punt gelijk. De onderzoeksvraag van de parlementaire commissie, "ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen" is te ruim. De stichtingen hoeven geen informatie te verstrekken over personen of financiële transacties die alleen afkomstig zijn uit vrije landen, zoals Nederland.

Poppenkast

Imam Salam van de alFitrah-moskee is tegen het Kameronderzoek maar verscheen wel bij zijn verhoor door de commissie. Dat liep uit op een ruzieachtige situatie die weinig informatie opleverde. Salam noemde het verhoor een schijnvertoning en een poppenkast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl