Femke Kok ANP

Schaatsster Femke Kok vervolgt haar carrière bij Reggeborgh, de sprintformatie van coach Gerard van Velde. De 19-jarige Kok brak dit seizoen door bij de eliteschaatsers, onder meer met een wereldrecord voor junioren op de 500 meter in Heerenveen.

Kok, in 2019 al wereldkampioene junioren, schaatste zich eind december in de kijker door zich bij de NK afstanden op de 500 meter te plaatsen voor de EK en WK afstanden. Zelf was ze zich daar op dat moment nog niet van bewust.

Bekijk hieronder het interview met Kok bij de NK afstanden:

Kok verrast ook zichzelf met brons: 'Waar heb ik me nu voor geplaatst?'

Het wereldrecord voor junioren (37,66) leverde Kok bijna een EK-medaille op, in Thialf werd ze begin januari vierde. Bij de WK afstanden in Salt Lake City, een maand later, eindigde ze op de negende plaats in 37,45, een verbetering van haar eigen wereldrecord.

Een week later prolongeerde Kok in Polen haar wereldtitel allround bij de junioren.

Wüst, Verbij en ook Leerdam?

Kok stond in de belangstelling van alle commerciële ploegen en tekent tot 2022 bij de ploeg van Van Velde, waar ook Ireen Wüst de komende jaren zal schaatsen. Ook onder anderen Kai Verbij, Dai Dai Ntab en Koen Verweij staan bij Reggeborgh onder contract.

"Ik heb voor Reggeborgh gekozen om dat ik deze ploeg het beste bij mij vind passen. Er zitten ervaren, maar ook jonge schaatsers bij, een goede mix."

Jutta Leerdam, wereldkampioene op de 1.000 meter, reed afgelopen jaar ook voor Reggeborgh. Haar aflopende contract is nog niet verlengd.

STER reclame