Judoka Henk Grol in actie op het grandslamtoernooi van Parijs
NOS Sport

Aankondiging uitstel Spelen oogst vooral begrip: 'Veiligheid boven alles'

Als het klopt dat de Olympische Spelen worden uitgesteld, zoals IOC-lid Dick Pound in een telefonisch interview met de krant USA Today heeft gezegd, heeft dat een grote impact op de carrières van alle olympische sporters. Zo ook voor judoka Henk Grol, schermer Bas Verwijlen, baanwielrenner Harrie Lavreysen en boksster Nouchka Fontijn. Wat echter overheerst bij de vier Nederlanders is begrip voor het besluit. "Veiligheid en gezondheid gaat voor alles."

Grol liet in de voorbije maanden meermalen doorschemeren dat hij na Tokio een punt zou zetten achter zijn loopbaan, maar zal nu vermoedelijk toch een jaar langer op de tatami moeten doorbrengen dan gepland. "Het is wel een behoorlijke klap, als het echt zo is", laat de 34-jarige Grol weten. "Maar volksgezondheid gaat natuurlijk altijd voor."

"Als je bedenkt hoeveel mensen er samen gaan komen in Tokio: meer dan tienduizend sporters, veertigduizend journalisten, supporters uit alle landen, noem maar op, dan is het natuurlijk een utopie dat de Spelen doorgaan."

'Veel energie in project gestoken'

"Voordat ik echt concreet nieuwe plannen ga maken, moet het natuurlijk eerst officieel zijn", aldus Grol. "Maar als het met een jaar wordt uitgesteld, ga ik 100 procent zeker nog een seizoen door. Daarvoor heb ik te veel energie in dit project gestoken."

Grol gaat dan waarschijnlijk, net als dit seizoen, met Roy Meyer strijden om een olympisch ticket in het zwaargewicht. "Ik heb dit jaar laten zien dat ik mijn niveau kan halen en dat gaat me volgend jaar ook zeker lukken."

Lavreysen over uitstel Spelen: 'Jammer, ben in de vorm van mijn leven'

Ook baanwielrenner Harrie Lavreysen kan zich in uitstel vinden, maar baalt wel. "Ik steek in de vorm van mijn leven", zegt de Brabantse krachtpatser, die eind februari in Berlijn drie wereldtitels veroverde. "Maar het moet wel veilig zijn. Voor iedereen. Ik ga ervan uit dat het IOC ook de juiste beslissing neemt gezien alles wat er in de wereld momenteel gebeurt."

"Ik hoop dat het uitstel een paar maanden is. Ik wilde dat het doorging, ik ben tenslotte een sporter. Veiligheid en eerlijke Spelen staan echter voorop."

Schermer Bas Verwijlen zou voor de vierde keer naar de Spelen gaan

Degenschermer Bas Verwijlen, die inmiddels 36 is en binnenkort voor de tweede keer vader hoopt te worden, hoopt dat het uitstel zo kort mogelijk zal zijn. "2021 is nog zo ver weg. Ik had afgelopen weekend zekerheid kunnen hebben over plaatsing voor Tokio, maar de wereldbekerwedstrijd in Buenos Aires ging door alle narigheid niet door. Ik sta in de topvijf van de wereld, ben de tweede Europeaan op de wereldranglijst. Ik heb nu aan alle voorwaarden voldaan."

Moeilijk

Verwijlen zou in Tokio aan zijn vierde Olympische Spelen beginnen. "Laat ik voorop stellen: de veiligheid van iedereen - topsporters, officials, begeleiders en vrijwilligers - gaat boven alles. Maar ik heb hier vier jaar naartoe geleefd. Ik denk dat ik mentaal een van de sterkste topsporters ben, maar dit is heel moeilijk voor me."

"Ik weet niet hoe het bij bijvoorbeeld een jaar uitstel gaat. Gaan ze de kwalificatie dan weer helemaal aanpassen? Ik hoopte door de wat betere berichtgeving uit Japan dat de Olympische Spelen zouden doorgaan, maar de laatste dagen werd me al duidelijk dat het moeilijk zou worden. Toen landen meldden dat ze niet zouden gaan in juli, wist ik het wel."

Boksster Nouchka Fontijn in actie op de WK boksen in 2018

Boksster Nouchka Fontijn houdt nog een slag om de arm, omdat het bericht nog niet officieel door het IOC is bevestigd. "Of het met een paar maanden of met een jaar wordt uitgesteld, maakt voor mij persoonlijk niet uit. Ik ga me sowieso weer proberen te plaatsen", aldus de 32-jarige Fontijn, die vier jaar geleden bij de Spelen in Rio de Janeiro zilver won.

Fontijn zal er niet raar van opkijken als de Spelen niet deze zomer zullen plaatsvinden. "De trainingen lijken nu natuurlijk nergens op en de komende tijd zullen er ook nog geen wedstrijden zijn. Het lijkt er niet op dat het deze zomer nog gaat gebeuren."

Boogschutter Steve Wijler

De boogschutters Rick van der Ven en Steve Wijler houden nog even een slag om de arm. "Het nieuws verandert momenteel met de dag, laten we even afwachten tot het definitieve besluit er is. Ongeacht hoelang het uitstel is, ik sta er straks", zegt Van der Ven, vierde op de Olympische Spelen in Londen (2012).

Wijler: "Vanuit mijn sportershart vind ik de Spelen natuurlijk belangrijk en uitstel is verschrikkelijk. Ik werk al vijf jaar zo hard ik kan richting de Spelen. Ik heb het indoorseizoen overgeslagen om in topvorm te komen. Dat is gelukt. Mijn menselijke kant zegt: het is niet zo belangrijk en uitstel is een verstandige keuze. Een keuze die beter is voor iedereen. Het is zaak het virus onder controle te krijgen. Als de wereld weer een beetje op de rit is, wordt het tijd om ons druk te gaan maken om sport. Dan ga ik er weer vol in om in topvorm aan de start te verschijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl