Diamond League in Birmingham
NOS Sport

Enquete onder atleten: 80 procent wil uitstel Olympische Spelen

Steeds meer sporters willen dat de Olympische Spelen in Tokio worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Een enquête onder atleten, die zijn aangesloten bij de Athletics Association van tweevoudig olympisch kampioen Christian Taylor, onderschrijft dat.

De Amerikaanse hink-stap-springer, ook viervoudig wereldkampioen, hield een onderzoek onder ruim 4.000 atleten. Bijna 80 procent is van mening dat de Spelen van Tokio niet komende zomer moeten worden gehouden, maar op een later moment.

Voorbereiding verstoord

Op de vraag of de Spelen helemaal afgelast moeten worden, antwoordde 22 procent bevestigend. Van de ondervraagde atleten zegt 87 procent dat hun voorbereiding op het evenement is verstoord als gevolg van het coronavirus, dat zich over de hele wereld heeft verspreid.

Diamond League in Doha

De Nederlandse Atletiekunie heeft de afgelopen dagen veelvuldig contact gehad met de Nederlandse atleten en hun coaches. Het merendeel van de al geplaatste atleten is ook voor verplaatsing van de Olympische Spelen, volgens technisch directeur Ad Roskam.

"Het wordt gezien als onvermijdelijk en dan willen we het liefst ook uitstel met minimaal een jaar, zodat je een overzichtelijk seizoen hebt om je op de Spelen voor te bereiden."

Het is, wat Roskam betreft, ondenkbaar dat de Spelen op korte termijn kunnen doorgaan. "Ik snap dat er talloze consequenties aan vastzitten die we nu nog niet kunnen overzien, zoals atletiekevenementen die al voor 2021 gepland zijn, maar die zorgen komen daarna wel."

Japanse premier niet ongevoelig voor kritiek

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hield lang vol dat de Spelen gewoon op 24 juli beginnen, maar verklaarde zondag nu ook alternatieve scenario's te onderzoeken. Tot afgelasting komt het volgens het IOC zeker niet, uitstel is wel mogelijk.

De Japanse premier Shinzo Abe liet maandag blijken niet ongevoelig te zijn voor de kritiek van de atleten. "Het uitstellen van de Olympische Spelen kan onvermijdelijk worden als de uitbraak van het nieuwe coronavirus het onmogelijk maakt het evenement in zijn volledige vorm te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl