Een bord in Rotterdam met maatregelen
NOS Nieuws

De oproep klinkt steeds luider: 'Blijf thuis'

Blijf thuis om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt, die oproep klinkt luid en duidelijk op alle sociale media. De Rijksoverheid zette zelfs een NL-Alert in om de boodschap van afstand houden en zo nodig thuis blijven nadrukkelijk te verspreiden.

Nadat gisteren beelden opdoken van allerlei drukke plekken, vragen veel Nederlanders iedereen om zich aan te passen. Hoewel het niet verboden is de straat op te gaan, roepen bekende en onbekende Nederlanders, ziekenhuismedewerkers, politici en officiële instanties de mensen op om thuis te blijven en afstand te houden.

Gemeentes, burgemeesters en veiligheidsregio's roepen ook op om thuis te blijven. "Ook op deze zonnige zondag moeten we samen strijden tegen verspreiding van het coronavirus", schrijft Veiligheidsregio Brabant-Noord. "Ga vandaag niet naar parken, speeltuinen of andere plekken met veel mensen maar #blijfthuis."

Rond 11.30 uur werd dus ook een NL-Alert verstuurd:

Mensen die uit verveling naar bouwmarkten, milieustraten, stadsparken, stranden of andere plekken gaan, zijn "ongelofelijke naïeve figuren", zegt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma op Twitter. "Ga rummikubben, ganzenborden, netflixen, bedenk iets. Maar blijf thuis."

Hou afstand en blijf thuis

Ook Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vraagt aan de inwoners van zijn stad om thuis te blijven. "Houd 1,5 meter afstand en was vaak uw handen. Ik reken op u."

Van Natuurmonumenten kwam een noodoproep. "Onze natuurgebieden worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord!" De Natuurorganisatie doet een dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven. "Ga niet de natuur in vandaag!"

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam zei bereid te zijn verregaande maatregelen te nemen. "Maar mensen opsluiten in hun huizen is een gruwelijke maatregel", zei ze in Buitenhof.

Oproep van IC-artsen

Uit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam komt een oproep van de intensive care-verpleegkundigen. "Wij zijn hier voor jullie, blijft u dan thuis voor ons", zeggen de zorgmedewerkers op Instagram.

IC-verpleegkundigen roepen op om thuis te blijven

"Nee, het virus verspreidt zich niet", twittert medisch ethicus Gert van Dijk. "U bent de verspreider. Nee, er komt geen medische oplossing. U bent de oplossing."

Niet verboden om naar buiten te gaan

In tegenstelling tot veel andere Europese landen is het in Nederland niet verboden om zomaar de straat op te gaan. In Frankrijk en Italië mag dat alleen met een geldige reden, zoals boodschappen doen.

Premier Rutte zei donderdag dat het prima is om het gezellig te hebben in het park, maar dat mensen wel anderhalve meter afstand moeten houden.

NOS op 3 maakte eerder deze explainervideo over social distancing:

Gisteren werd op sociale media ergernis geuit over alle beelden van volle stranden, bossen, parken. Ook stonden er lange rijen voor de bouwmarkt. De stranden van Zandvoort en Bloemendaal waren zo druk dat de burgemeesters van de twee plaatsen opriepen om de komende tijd weg te blijven.

Die oproep leek vanochtend goed te zijn aangekomen:

'Gisteren was het hier de Kalverstraat, en kijk nu eens'

"Normaal gesproken roep ik de Kamerleden tot de orde, maar nu doe ik een oproep aan iedereen", schrijft Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op Twitter. "Want het moet me van het hart dat ik er erg van schrik hoe (veel) mensen deze crisis lijken te onderschatten."

Arib vraagt om rekening met elkaar te houden. "Leef de hygiënemaatregelen strikt na. Doe het niet half, maar rigoureus. Alleen zo kunnen we voor onze ouderen, kwetsbaren, zieken en onszelf zorgen. En alleen zo kunnen we dit virus samen verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl