Flügel-leider Björn Höcke
NOS NieuwsAangepast

Ultrarechtse vleugel van Duitse AfD heft zichzelf op

De ultrarechtse tak Der Flügel van de Duitse populistische partij AfD heft zichzelf op. Dat melden Duitse media, waaronder Der Spiegel. Tot de opheffing is besloten onder druk van het AfD-bestuur.

Der Flügel is een beweging zonder eigen partijstructuur die naar schatting minstens 20 procent van de landelijke AfD-leden vertegenwoordigt. Aan de leiding staan Björn Höcke en Andreas Kalbitz, de fractievoorzitters van de AfD in de deelstaten Thüringen en Brandenburg.

Vorige week werd bekend dat de Duitse veiligheidsdienst Der Flügel officieel onder toezicht had gesteld. Volgens de dienst propageren aanhangers vreemdelingenhaat, zijn ze anti-democratisch en bagatelliseren ze de nazi-misdaden uit de Tweede Wereldoorlog.

Strijdvaardig

Het bestuur van de AfD zat met de extremistische vleugel in zijn maag en maande Der Flügel om zichzelf op te heffen met ingang van eind april. Daaraan is nu gehoor gegeven.

Nog onduidelijk is of de opheffing zal leiden tot het vertrek van AfD'ers uit de partij, al dan niet verplicht. In een interview met een bevriend online medium zegt Höcke in elk geval dat hij aanblijft. "Nu zal het alleen maar sneller gaan. Ons werk strekt verder dan Der Flügel. Andreas Kalbitz, ik en alle andere Flügel-politici zullen onze politieke koers in de geest van de AfD voortzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl