EPA
NOS Sport

Begin april duidelijkheid kwalificatie OS, maar NOC*NSF wil eerder besluit

In de eerste week van april moet er duidelijkheid zijn of en waar er nog kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Tokio zullen plaatsvinden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat in die periode van de internationale sportfederaties weten. Sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag bij het IOC aangegeven daar eerder duidelijkheid over te willen hebben.

Technisch directeur Maurits Hendriks voorziet dat door het dodelijke coronavirus over de hele wereld geen kwalificatie-evenementen meer gehouden kunnen worden. De nationale olympische comités spraken deze week via een videocall met IOC-voorzitter Thomas Bach over de ontwikkelingen.

Federaties gaan over kwalificatie

Het coronavirus heeft de sportwereld nagenoeg volledig stilgelegd. Veel sporters kunnen zich amper nog voorbereiden op de Spelen, die op 24 juli moeten beginnen. Het kwalificatietraject is helemaal onduidelijk geworden. En de internationale sportfederaties gaan over de kwalificatie, niet het IOC.

Hendriks: 'Eerder duidelijkheid olympische kwalificatie dan begin april'

"Het IOC heeft drie principes vastgesteld", zegt Hendriks over het gesprek deze week met het IOC.

Drie principes

"Eén: alle reeds verdiende kwalificaties blijven op naam staan van de sporters die het hebben gehaald. Twee: daar waar mogelijk is kwalificaties in wedstrijdverband laten doorgaan. Drie: op het moment dat kwalificatie op het sportveld niet meer kan, kijken naar de prestaties die topsporters geleverd hebben in de achterliggende periode en daar een zo goed mogelijk kwalificatiebesluit over nemen."

Hendriks zou de derde stap het liefste voorkomen, maar weet dat dat lastig zal worden. "De realiteit is dat vliegtuigen aan de grond staan, de Schengenlanden dicht zijn en er grote reisbeperkingen zijn. Het wordt ingewikkeld om nog kwalificaties te verwachten die in wedstrijdverband zijn afgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl