NOS Nieuws

Wekdienst 18/3: online benefietconcert coronapop en herdenking tramaanslag Utrecht

Goedemorgen! Vandaag precies een jaar geleden pleegde Gökmen T. een aanslag in een Utrechtse tram. Om de slachtoffers te herdenken wordt om 10:43 uur een minuut stilte gehouden. Verder organiseren vanavond Rotterdamse bands coronapop; een benefietconcert via een livestream, het is bedoeld als hart onder de riem voor de evenementenbranche.

Het weer: in het noorden vrij veel bewolking, maar in het zuiden schijnt de zon regelmatig. Het is zacht, met een temperatuur van 11 graden aan zee tot 17 graden in Limburg.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Precies een jaar geleden schoot Gökmen T. op het 24 Oktoberplein in een Utrechtse sneltram vier mensen dood. Vanwege het coronavirus is de openbare herdenking en de onthulling van de herdenkingsplek afgelast. Wel geeft burgemeester Van Zanen een toespraak en wordt om 10.43 uur een minuut stilte gehouden.
  • Vier Rotterdamse bands doen vanavond via een livestream mee aan een benefietconcert om de evenementenbranche een hart onder de riem te steken. Die sector wordt hard geraakt door de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
  • Gezondheidsexperts Jaap van Dissel (directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM) en Diederik Gommers (anesthesioloog-intensivist bij het Erasmus MC) praten vandaag de Kamer bij over het coronavirus. Daarna is er een Kamerdebat over de aanpak van het virus.
  • Bewoners uit tien Arnhemse wijken kunnen vandaag in het kader van de Nationale Boomfeestdag een gratis boom of vogelhuisje ophalen als ze zich daarvoor eerder dit jaar hebben geregistreerd. De bomen moeten in de zomer voor verkoeling zorgen en de vogelhuisjes moeten meer vogels naar de wijken lokken.

Wat heb je gemist?

Steeds meer landen nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer Brazilië en Colombia hebben de noodtoestand afgekondigd. De Braziliaanse regering kan zo meer geld uitgeven aan de gezondheidszorg en de economische gevolgen opvangen.

Colombia heeft alle ouderen opgeroepen om niet naar buiten te gaan. Australië vraagt inwoners om niet naar afgelegen gebieden te reizen, om te voorkomen dat de inheemse bevolking wordt besmet.

In Griekenland worden vanwege het coronavirus de opvangkampen voor vluchtelingen afgeschermd. Het gaat zowel om de kampen op de eilanden als die op het vasteland. Bezoekers zijn niet langer welkom en alle activiteiten in de kampen zijn opgeschort.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Rutte: tijdelijke 'lockdown' behoort tot de mogelijkheden, maar is nu niet nodig: omdat de zorgcapaciteit nog voldoende is, is zo'n lockdown nu niet aan de orde, zei de premier in een reactie op kritiek op het Nederlandse coronabeleid.
  • 'Rotterdams plan tegen steekpartijen: toezicht bij scholen en agressietraining': er komt meer toezicht door boa's en agenten rond Rotterdamse scholen met veel problemen. Ook investeert de gemeente in agressietrainingen voor leerlingen en docenten, meldt Trouw.
  • Schaatsster Das stopt ermee: 'Heel veel plezier en keihard knokken': de 34-jarige sprintster won in 2017 brons op de 500 meter bij de NK afstanden en zilver op de NK sprint. Ze deed een keer mee aan de Olympische Spelen, in 2018 in Pyeongchang. Daar werd ze op de 500 meter negentiende.

En dan nog even dit:

Door het hele land waren er gisteravond steunbetuigingen voor werknemers in de zorg. Nederlanders applaudisseerden minutenlang voor zorgverleners (en ander personeel dat Nederland door de coronacrisis helpt). De hashtags #applausvoordezorg, #klapcoronadewerelduit en #applausvooronzehelden waren trending topic.

Dat klonk zo:

Zo klapte Nederland om 20.00 uur voor alle hulpverleners

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl