UEFA-bestuurder Van Praag: 'Competities moeten uiterlijk 28 april beginnen'

Met de verplaatsing van het EK voetbal naar de zomer van 2021 heeft de UEFA één vraagstuk in deze coronacrisis opgelost. De Europese voetbalbond staat echter voor nog veel meer vragen. Met name rond het uitspelen van de nationale competities.

UEFA-bestuurder Michael van Praag was dinsdag aanwezig bij de conferencecall met alle betrokkenen en kreeg op een aantal vragen antwoord.

"Er liggen nu een aantal scenario's om de competitie's weer te hervatten", weet Van Praag. "Men heeft nu per week bekeken wat er gebeurt als we de competities op dat moment weer hervatten."

Champions League 2019/2020: Liverpool druipt af na de uitschakeling AFP

"Als we 28 april weer starten, kan alles nog op de normale manier doorgaan. Maar dan zou wel de Champions League in elkaar geschoven moeten worden. Je zou dan om de week spelen."

"Competities mogen nu ook spelen op dagen dat er Champions League-voetbal is. Dat mocht eerst niet, maar daar gaan we nu wat soepeler mee om. Anders krijg je de nationale competities niet af. Iedereen moet een beetje water bij de wijn doen. Het is een compromis voor iedereen."

De UEFA besloot dat alle competities in Europa op 30 juni klaar moeten zijn. Op diezelfde datum lopen veel arbeidsovereenkomsten van spelers af.

Johan Cruijff Arena ANP

Tijdens de conferencecall werd ook bekend dat de UEFA de opzet van het EK gelijk wil houden. Dus alle wedstrijden verspreid over Europa. Dat betekent dat Amsterdam nog steeds op het programma staat om drie wedstrijden te organiseren. Goed nieuws, maar het zorgt ook weer voor nieuwe problemen.

Van Praag: "De Johan Cruijff Arena heeft op die data misschien wel verplichtingen met andere partijen geboekt. Kan zoiets verplaatst worden? Daar zit natuurlijk ook een kostenplaatje aan."

"De penningmeester van de UEFA heeft vandaag wel gezegd dat het een organisatie is met een groot eigen vermogen. Maar hoe en wat moet nog allemaal in kaart gebracht worden. Dat is nu nog niet bekend."

Samenwerking

Naast alle genomen beslissingen was Van Praag erg te spreken over de samenwerking onderling tussen alle belangenbehartigers. "De solidariteit en de eensgezindheid waarmee dit ging vandaag heb ik nog zelden meegemaakt in het Europese voetbal."

"Ook de FIFA werkt er aan mee. Ik las eerder juist verhalen met de vraag: moet de FIFA dit wel willen? Want zo komt hun eigen WK voor clubteams in gevaar. Maar dat gaat allemaal wonderbaarlijk goed", aldus Van Praag.

STER reclame