Veel jonge corona-patiënten op intensive care, 'waarschijnlijk door carnaval'
Het idee dat alleen kwetsbare senioren risico lopen door het coronavirus klopt niet. Van de 96 corona-patiënten die maandagavond in Nederland op de intensive care liggen, is ongeveer de helft jonger dan 50 jaar, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
"Wij denken dat dat komt doordat de uitbraak vooral in Brabant zit, en dat dat te maken heeft met carnaval. Carnavalsvierders zijn over het algemeen toch wat jonger."
In het algemeen hebben senioren en mensen die al extra kwetsbaar zijn wel meer te vrezen van het coronavirus. "Oudere mensen worden sneller ziek. Als je andere ziektes hebt, loop je het meeste risico om op de intensive care terecht te komen: een slecht hart bijvoorbeeld, suikerziekte of hoge bloeddruk."
Personeel uit operatiekamers
Toch komen er ook gezonde, jongere patiënten op de IC terecht. Wat is bij hen het probleem? "Bij sommige mensen is er een soort overreactie van het lichaam op het virus, waardoor ze een ernstige longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt begrijpen we niet, maar we zien het ook wel eens in het gewone griepseizoen."
Kan Nederland het aan, als het aantal patiënten op de intensive care de komende weken stijgt? Het aantal bedden kan uitgebreid worden tot 1500, schat Gommers in. Dat zou voldoende moeten zijn.
"De afgelopen jaren hadden we vooral last van een tekort aan personeel, en dus hadden we niet alle faciliteiten in gebruik. Dat geeft nu wat ruimte, maar dan hebben we wel personeel nodig. Wat je nu ziet is dat alle geplande operaties worden afgezegd, en dat personeel uit de operatiekamers vragen we om te helpen op de intensive care."
Zonder beademing geen kans
Een ander risico is een mogelijk tekort aan beademingsapparaten. "We zijn met allerlei mensen aan het kijken of we extra apparaten kunnen vinden, bij bedrijven en we krijgen er mogelijk 80 van het leger. Als we de fabrikanten bellen in de VS, Duitsland of Italië, dan merken we wel dat alle landen zulke apparaten willen kopen."
Ze zijn uitgeput, kunnen niet zelf meer ademen
Hoe zijn de mensen eraan toe die op intensive care terecht komen? Gommers: "Die mensen komen op de Eerste Hulp met ademhalingsproblemen. Vaak kunnen ze de eerste dag nog zelf ademen, daarna gaan ze hard achteruit. Ze moeten heel hard werken om er nog lucht in te krijgen. Ze putten als het ware uit, en op dat moment gaan wij intuberen. We brengen een buisje in, en nemen de ademhaling over met een apparaat. Dat heet 'mechanische beademing'."
Zonder dat apparaat maken ze geen kans. "Ze zijn uitgeput, kunnen niet zelf meer ademen." Van de beademing merkt een patient niets: die wordt in slaap gebracht, net als bij een operatie.
Kilo's aan spieren kwijt
Het grote probleem voor patiënten op de intensive care is dat die beademing bij het coronavirus erg lang nodig kan zijn. "Het is echt een zware dubbelzijdige longontsteking. Meestal lig je daar 14 dagen mee aan de beademing. Maar uit Italië en China weten we dat het bij het coronavirus langer duurt, dat kan wel 4 weken duren."
"Wij hebben ook al enkele patiënten die de vierde week in zijn gegaan. Dan wil je eigenlijk de ondersteuning van de beademing afbouwen." En dan heb je nog een lange herstelperiode voor de boeg. "Je bent zo lang in slaap gehouden, en er is zo lang voor je geademd, dat je een half jaar tot een jaar bezig bent met herstellen. Sommige patiënten herstellen nooit meer volledig. Door de ziekte en de lange beademing raak je kilo's aan spieren kwijt."