Commissievoorzitter Donner overhandigt het rapport aan staatssecretarissen Van Huffelen en Van Ark
NOS Nieuws

20.000 ouders gecompenseerd voor te strenge regels kinderopvangtoeslag

Het kabinet gaat zo'n 20.000 gedupeerde ouders van de uitvoering van de kinderopvangtoeslag compenseren. Daar wordt 500 miljoen euro voor gereserveerd. Het kabinet geeft met de regeling in feite toe dat de overheid de uitvoering van de kinderopvangtoeslag van begin af aan verkeerd heeft aangepakt.

110 miljoen euro gaat naar de kosten voor de uitvoering van de regelingen. 390 miljoen is het geld waar de ouders "altijd recht op hadden", laat het kabinet weten.

Ik bied aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan.

Staatssecretaris Van Huffelen

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën: "Er is in de uitvoering van toeslagen veel fout gegaan en dat had nooit mogen gebeuren. Ik heb met eigen ogen gezien hoe groot de impact is op ouders. Ik bied daarom aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan."

Het kabinet reageert hiermee op het advies van de commissie-Donner van gisteren. Die adviseerde 1800 ouders te compenseren die net zo slecht door de Belastingdienst zijn behandeld als de 300 ouders van de zogenoemde CAF 11-zaak. Zij werden onterecht van fraude beschuldigd.

Dat advies neemt het kabinet over. Deze ouders krijgen volgens dezelfde criteria een compensatie als de 'CAF 11-ouders'. "Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de schrijnende gevallen", zegt het kabinet.

Er komt een extra vergoeding voor ouders die door de onterechte fraudeverdenking heel hard zijn getroffen en in schrijnende situaties terecht zijn gekomen. Dat is bovenop de compensatieregeling die zij krijgen.

Veel te strenge regels

Donner wees ook op een grote groep ouders die in de problemen zijn gekomen, niet door onterechte fraudeverdenkingen maar gewoon door de veel te strenge regels. Ook voor deze ouders treft het kabinet maatregelen. Zij krijgen terug wat zij in het verleden "naar de inzichten van nu" te veel moesten terugbetalen.

Het gaat om mensen die door de strenge regels 1500 euro of meer moesten terugbetalen, bijvoorbeeld omdat zij hun eigen bijdrage waren vergeten over te maken. Het kabinet kijkt naar alle gevallen, vanaf het begin van de kinderopvangtoeslagregeling in 2005. De wet moet daarvoor wel eerst worden aangepast.

Ik zal vanuit mijn positie alles in het werk stellen om de menselijke maat terug te brengen.

Staatssecretaris Van Ark

Ook belooft het kabinet dat het vanaf nu anders zal gaan. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken: "Ik zal vanuit mijn positie alles in het werk stellen om getroffen ouders tegemoet te komen en de menselijke maat verder terug te brengen in de wet- en regelgeving over de kinderopvang."

Het streven is om zo veel mogelijk ouders die er recht op hebben, in 2021 hun geld uit te keren. Een speciale crisisorganisatie gaat zich hiervoor inspannen. Een speciaal panel, dat bestaat uit gedupeerde ouders en gedupeerde kinderen, wordt ook om advies gevraagd.

Het kabinet gaat samen met gemeenten kijken hoe de zwaarst getroffen ouders geholpen kunnen worden met het vinden van werk, een woning of schuldhulpverlening. Verder krijgen ouders een eigen contactpersoon bij de dienst Toeslagen van de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl