Pillen laten rondgaan in een etui: drugs dealen op de middelbare school

  • Romy Beijersbergen & Danny Simons

  • Romy Beijersbergen & Danny Simons

In de klas een etui met hasj laten rondgaan, xtc verkopen in het fietsenhok en cocaïne verkopen in de bosjes achter school: voor sommige jongeren is dit hun bijbaan. Ze zitten op de middelbare school en zijn drugsdealer. NOS Stories sprak met minderjarige drugsdealers over hoe ze in die wereld zijn beland, en of ze er nog wel uit kunnen.

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) maakte recentelijk een rondgang langs 277 middelbare scholen en mbo's. Daaruit bleek dat de helft zich zorgen maakt dat leerlingen op hun school worden ingezet door criminelen. Een op de tien ondervraagde scholen zegt maandelijks of zelfs meerdere keren per maand signalen te krijgen van 'criminele uitbuiting'.

NOS Stories sprak met deze middelbare schooldealers over hoe ze in die wereld terecht zijn gekomen, sprak met een ervaringsdeskundige over hoe lastig het is om er weer mee te stoppen en ging met een drugshond mee op kluisjescontrole. Check de video:

Dat scholen zich steeds vaker zorgen maken om drugs op school, merken ook trainingsbedrijven met speurhonden. NOS Stories sprak acht bedrijven, vijf ervan zeggen een toename te zien in het aantal boekingen op middelbare scholen. "We doen die kluisjescontrole wekelijks of zelfs dagelijks. Dat was eerst veel minder", zegt Koen Schellekens van K9 Group Holland.

Mirianne Govers is directeur van Parcours, een middelbare school in het speciaal onderwijs in Tilburg. Op haar school worden honden ingezet bij de kluisjescontroles. "Het is een illusie om te denken dat dealen op onze school niet kan gebeuren. Om dat te voorkomen, zetten we die honden in. Als we iets aantreffen, gaan we erover in gesprek met onze leerlingen, juist omdat sommige zowel dader als slachtoffer zijn."

Andere scholen zeggen juist niets te merken van jongeren die worden geronseld door criminelen. Het CKM denkt dat veel scholen zich er ook meer bewust van moeten worden dat het probleem ook op hun school kan spelen.

CKM geeft aan dat het tijdig herkennen van signalen heel belangrijk is. "Als leerlingen gedwongen worden om strafbare feiten te plegen, zijn ze geen crimineel maar slachtoffer", zegt Shamir Ceuleers van het centrum. "We moeten deze jongeren helpen, anders zijn het straks doorgewinterde criminelen."

Het is voor politie, justitie en hulpverleners vaak lastig om te herkennen of zo'n jongere drugscrimineel is of juist slachtoffer van criminele uitbuiting. Deze jongeren kunnen, willen of durven vaak geen aangifte te doen, en weten ook de weg naar hulp niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl