RTV Oost
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Duitse sekte probeert studenten te ronselen in Twente

Een Duitse sekte probeert leden te werven op Twentse onderwijsinstellingen. Leden van de sekte hebben bij Saxion Hogeschool flyers uitgedeeld om nieuwe leden te winnen, zeggen studenten tegen RTV Oost. Ten minste één Enschedese student is al toegetreden tot het sektarische genootschap, dat zetelt op een onbekende plek in het oosten van Duitsland.

Er zijn vermoedelijk ook minderjarige studenten benaderd. De politie is hier volgens RTV Oost van op de hoogte. De sekte heeft een Nederlandstalige folder gemaakt in een poging om ook hier nieuwe leden over de streep te trekken.

RTV Oost
De bij de Saxion Hogeschool in Enschede uitgedeelde flyers

De ronselpraktijken kwamen aan het licht toen de wanhopige ouders van het Enschedese lid probeerden om hun 20-jarige zoon te bevrijden. Hij woont sinds drie weken bij de sekte in Oost-Duitsland. De ouders wendden zich eerder deze week tot auteur Frank Krake, die het boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte' schreef.

De Duitse sekte die nu actief is in Enschede, bedient zich bewust niet van een specifieke naam. Op internet noemen ze zich de Christians. De Duitse autoriteiten beschouwen het genootschap als een sekte.

De student kwam in november in aanraking met de sekte toen hij in Utrecht deelnam aan de Mars voor het Leven, een anti-abortusbetoging. Daar ontmoette hij een Duitse vrouw met wie hij contact hield. Hij bezocht haar in Oost-Duitsland en keerde terug naar huis in het gezelschap van een aantal sekteleden.

Vrij spel

De sekteleden hebben vorige maand de vriendengroep van de student bezocht. De vrienden kennen elkaar via de kerk van de student en wonen in het zuiden van het land. Daar kregen de sekteleden geen voet tussen de deur, omdat de vrienden een pastoor hadden ingeschakeld die de Bijbelse teksten van de sekteleden stuk voor stuk wist te pareren.

Volgens de vader van de student is de sekte heel bewust actief op instellingen voor hoger onderwijs. "Ze zoeken studenten die interesse hebben in het evangelie en goed opgeleid zijn. Zodat ze met argumenten potentiële nieuwe leden kunnen overhalen tot de sekte toe te treden."

"In Duitsland gelden juridische belemmeringen voor dergelijke flyeracties, maar in Nederland hebben de sekteleden vrij spel. Ze zijn vervolgens niet meer van de zijde van onze zoon geweken."

De vader, die anoniem wil blijven, vreest dat de sekte ook gaat flyeren aan de Universiteit Twente. Vooral omdat de witte Mercedes Sprinter bussen waarin de sekteleden zich verplaatsen op het campusterrein zijn gezien.

Als ik nu met hem praat, heb ik niet het gevoel dat ik met mijn zoon praat, maar met een bandrecorder.

Vader

Bij toeval hebben de ouders hun zoon deze week gezien. Hij is onherkenbaar veranderd. "De afgelopen vier jaar had hij lang haar. Nu een kortgeknipt koppie. Eerder droeg hij vaak skinny spijkerbroeken, nu hele wijde. Zo kennen we hem helemaal niet."

"Hij is totaal gehersenspoeld", zegt zijn vader. "Hij praat alleen nog over Bijbelse onderwerpen. Hij kijkt star uit zijn ogen. Als ik nu met hem praat heb ik niet het gevoel dat ik met mijn zoon praat, maar met een bandrecorder. Ze hebben zijn gedachten overgenomen."

Via een Duitse expert heeft de vader achterhaald dat de Duitse sekte tot voor kort geen Nederlandse leden had. "In het verleden was dat slechts incidenteel het geval. De laatste jaren hadden ze geen Nederlandse leden meer. Maar nu ze met mijn zoon weer een Nederlands lid hebben, zien ze blijkbaar nieuwe kansen in Nederland."

'Het meldpunt voor sektes moet weer terugkomen'

De politie is van de flyeractie op de hoogte en zegt te bekijken in hoeverre er sprake is van strafbare feiten. Vanwege de vrijheid van godsdienst staat de politie vaak machteloos in onderzoeken naar sektes. Bovendien zijn de volwassen leden vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Woordvoerster Pauline Hoekstra van de Saxion Hogeschool bevestigt dat er een klacht is binnengekomen over het flyeren. De school heeft een streng beleid voor commerciële en ideologische partijen. "Dergelijke acties zijn hier in principe niet toegestaan." Ze zegt te betwijfelen of er geflyerd is. "Dan was dat zeker opgevallen bij onze beveiliging."

Auteur Frank Krake wordt volop benaderd door ongeruste familie en vrienden van sekteleden. Er zaten volgens hem tien alarmerende meldingen bij. "Wat maar weer eens aantoont dat Nederland niet zonder sektemeldpunt kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl