Kabinet onder vuur om openhouden scholen

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer tijdens het debat over coronavirus het besluit verdedigd om de scholen open te houden, maar stuitte op forse kritiek en vraagtekens van zowel oppositiepartijen als coalitiepartijen. Die vragen zich af waarom scholen in ons land openblijven, nu het kabinet wel andere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.

PVV-leider Wilders noemde het openhouden van scholen "onverantwoord" en "spelen met mensenlevens". In veel Europese landen, waaronder Italië en Denemarken, blijven scholen wel dicht.

"Het is niet zo dat ik wil dat die scholen nou zo nodig open blijven", zei premier Rutte, "maar ik volg de adviezen van deskundigen die zeggen dat de medische risico's bij kinderen aanzienlijk minder zijn. En ik luister naar instanties die zeggen dat als we scholen gaan sluiten, we veel mensen gaan missen in sectoren zoals de zorg, de GGD's de brandweer en de politie." De premier sprak met klem tegen dat er sprake is van het "spelen met mensenlevens".

Geen boete als kind thuis blijft

Behalve de PVV denken ook Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA dat de scholen beter dicht kunnen. Die laatste partij stemde echter niet in met een motie van de PVV om de scholen per direct te sluiten. De motie werd niet aangenomen.

Een motie waarin stond dat ouders die hun kinderen thuis houden daarvoor geen boete moeten krijgen, haalde het wel.

'Nederland komt in opstand'

Wilders denkt dat het kabinet snel op het besluit om de scholen niet zal sluiten. zal terugkomen. "Ik voorspel u dat als u dit doorzet Nederland in opstand zal komen. Mensen zullen kinderen van school halen en docenten zullen zich ziek melden. En ik geef ze nog gelijk ook".

GroenLinks-leider Klaver vroeg het kabinet er voor te zorgen dat er meer middelen naar de scholen gaan om het virus te bestrijden. Volgens Klaver is het voor een gezin thuis al "een hele toer" om steeds de handen te wassen, laat staan voor een docent met tientallen kinderen. En wie maakt elke keer de hele tijd alle deurklinken op scholen schoon, zo vraagt Klaver zich af.

D66 vindt dat er met name in Brabant een grote verantwoordelijkheid op de schoolleiders rust en vraagt het kabinet opnieuw te kijken of scholen daar toch niet dicht moeten.

Zorgen over zorg

Ook leven er grote zorgen in de Kamer over de gezondheidszorg en of die - nu het aantal besmettingen toeneemt - alles wel aankan.

PVV-leider Wilders : "Er zijn te weinig plekken op de intensive care. Waarom is er niet nu al geregeld dat er voldoende capaciteit is?" Wilders verwijst naar Italië waar te veel patiënten en te weinig plekken zijn en artsen moeten "kiezen wie ze gaan helpen". "We moeten dit nu gaan regelen."

Volgens minister Bruins (Medische Zorg) zijn er nog wel voldoende IC bedden. Van de ruim zeshonderd besmette mensen zijn de meeste thuis, aldus Bruins. In ziekenhuizen zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan zo nodig worden opgeschaald naar 1100 bedden, aldus de minister.

Verder leven er vragen over het beperken van de economische schade. Volgens minister Hoekstra (Financiën) zal het kabinet "alles doen om schade zo veel mogelijk te beperken". Er zou "tot 60 procent van de staatsschuld kunnen worden uitgegeven". Omgerekend zou het om 90 miljard euro kunnen gaan. Kamerleden willen meer weten over de specifieke maatregelen die het kabinet daarmee zou kunnen nemen.

Veel Kamerleden begrijpen het gevoel van sommige Nederlanders dat het lijkt of in ons land de maatregelen aan de late kant komen. Volgens onder meer PVV en Forum is dat ook zo. PVV-leider Wilders: "Het kabinet loopt steeds achter de feiten aan en er gaat veel tijd verloren".

Rutte: we lopen niet achter

Rutte spreekt dat tegen. "We nemen steeds alle maatregelen die nodig zijn bij de fases waar we inzitten. We moeten continu afwegingen maken en gaan daarbij af op adviseurs. Het is niet zo omdat het nu sneller gaat dan we dachten, dat we achterlopen".

Rutte reageerde ook op een andere wens die in de Kamer leeft over weren van vluchten uit risicolanden. Het kabinet onderzoekt of dat kan maar wil eerst uitzoeken of daarmee de aanvoer van medicijnen niet in gevaar komt. Mocht het weren van vluchten om die reden niet kunnen, wil het kabinet nog bekijken of passagiers uit risicolanden getest kunnen worden, zoals een deel van de Kamer wil.

Bekijk hieronder de video's van het debat, waarin onder meer Rutte en Wilders botsen over het openhouden van scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl