Kerncentrale Borssele
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Kerncentrale Borssele blijft mogelijk langer open

Zeeland wil de kerncentrale in Borssele langer openhouden. De centrale zou in 2033 sluiten, maar moet volgens de provincie ook daarna open blijven om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

Het is een van de maatregelen uit de Regionale Energie Strategie (RES), die Zeeland vanochtend heeft gepresenteerd.

Borssele wekt volgens de provincie 3 procent van de elektriciteit op die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt, zonder daarbij CO2 uit te stoten. Zeeland wil onderzoeken wat er voor nodig is om de centrale langer open te houden en wat daarvan de risico's zijn.

Het zou niet de eerste keer zijn dat sluiting van de centrale wordt uitgesteld. In 1994 besloot het kabinet-Kok dat de kerncentrale uiterlijk in 2004 dicht moest, maar dat besluit werd in 2000 vernietigd. In 2006 besloot het kabinet-Balkenende II dat de centrale tot 2033 open moest blijven om de doelstellingen uit het Kyoto-verdrag te halen.

Helft minder CO2

Naast het openhouden van de kerncentrale wil Zeeland de klimaatdoelstellingen halen door huizen beter te isoleren en meer zonnepanelen op daken te laten plaatsen. Ook wil de provincie de capaciteit van het elektriciteitsnet de komende tien jaar meer dan verdubbelden.

Volgens Omroep Zeeland hoeven er geen nieuwe plekken voor windmolens aangewezen te worden. Alle maatregelen moeten ertoe leiden dat Zeeland in 2030 49 procent minder CO2 uitstoot.

Advertentie via Ster.nl