Wiegman over Oranjevrouwen: 'Deze week veel op ons afgekomen'

Het Nederlands elftal probeert dinsdag het Tournoi de France met glans af te sluiten tegen het hoog aangeschreven Frankrijk. Het team van bondscoach Sarina Wiegman sprankelde nog niet op het vierlandentoernooi, dat als voorbereiding op de Olympische Spelen geldt.

De Oranjevrouwen hopen in een troosteloos decor - de wedstrijd in Valenciennes wordt vanwege het coronavirus zonder publiek gespeeld - Frankrijk te verslaan. Het gastland won in tegenstelling tot Nederland wel van Brazilië en Canada op het oefentoernooi.

Oranje kwam tegen die tegenstanders niet verder dan 0-0. Wiegman is ondanks het uitblijven van doelpunten niet ontevreden. "Tegen Brazilië vond ik dat we goed speelden en creëerden we minimaal vijf kansen die we normaal wel afmaken", zegt de bondscoach.

Talenten krijgen de kans

Wiegman wilde in de tweede wedstrijd tegen Canada vooral talenten aan het werk zien en liet toen vaste waardes zoals Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Sari van Veenendaal op de bank beginnen.

Wiegman voor duel met Frankrijk: 'Onze 0-0-wedstrijden zijn te verklaren'

"Toen merkten we dat we wat minder stootkracht naar voren hadden", vertelt Wiegman over het duel waarin Oranje na rust met tien speelsters verder moest na een rode kaart voor keepster Lize Kop.

"De wedstrijd was wel een hele goede ervaring voor speelsters zoals Ashleigh Weerden en Joëlle Smits. Zij nemen deze ervaring mee en kunnen als speelsters doorgroeien."

Wiegman mist tegen Frankrijk onder anderen de geblesseerden Daniëlle van de Donk, Vivianne Miedema, Victoria Pelova en Aniek Nouwen. Laatstgenoemde speelt in de competitie voor PSV en is, met het oog op de speciale maatregelen die vanwege het coronavirus zijn afgekondigd voor inwoners van de provincie Brabant, teruggekeerd naar Nederland. Nouwen blijkt vooralsnog fysiek in orde.

Die tegenslagen ten spijt leeft Oranje geconcentreerd naar het duel met Frankrijk toe. "Frankrijk heeft echt een topteam met heel veel kwaliteit, snelheid, lengte en voetballend vermogen", zegt Wiegman. "Het wordt een hele uitdagende wedstrijd. En ondanks dat we wat speelsters missen die vaak starten, denk ik dat we een behoorlijk team op de been kunnen brengen."

Joëlle Smits Pro Shots

STER reclame