Led Zeppelin-zanger Robert Plant, vorig jaar tijdens een concert in Denemarken
NOS Nieuws

Led Zeppelin wint opnieuw plagiaatzaak rond Stairway to Heaven

De Britse rockband Led Zeppelin heeft weer een rechtszaak gewonnen als het gaat om plagiaatbeschuldigingen rond het intro van het wereldberoemde nummer Stairway to Heaven.

De plagiaatzaak sleept al jaren. In 2016 spande de beheerder van de nalatenschap van gitarist Randy Wolfe van de voormalige Amerikaanse band Spirit de rechtszaak aan.

Volgens de beheerder van de nalatenschap van Wolfde heeft Led Zeppelin het instrumentale Spirit-nummer Taurus (1968) in een iets aangepaste versie voor Stairway to Heaven gebruikt, dat in 1971 werd uitgebracht.

Hij eiste een schadevergoeding van miljoenen dollars en de erkenning dat de in 1997 overleden Wolfe aan het nummer had bijgedragen.

Luister in onderstaande video naar het intro van Stairway to Heaven:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

En luister in onderstaande video na zo'n 45 seconden naar de riff in Taurus:

Led Zeppelin-zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page verklaarden dat zij de muziek van Spirit, een band die ooit in hun voorprogramma speelde, nauwelijks kenden.

Led Zeppelin won de rechtszaak in 2016. Maar vorig jaar oordeelden rechters dat de zaak overgedaan moest worden, omdat juryleden slecht waren geïnformeerd. De jury van vandaag kwam vandaag dus wel tot hetzelfde oordeel: de gelijkenissen zijn niet voldoende om te spreken van plagiaat.

In beide zaken kreeg de jury tijdens de zaak de opnames van Taurus en Stairway to Heaven overigens niet te horen. In dit soort zaken moeten Amerikaanse jury's zich behelpen met bladmuziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl