In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Ontmanteling Duitse V1 langs A1 na kleine vertraging afgerond

De ontmanteling van de Duitse V1 uit de Tweede Wereldoorlog langs de A1 bij Deventer is een uur later dan gepland voltooid. Zo'n 950 inwoners van Wilp die vanwege de operatie al voor 07.00 uur hun woning moesten verlaten, mochten om 20.00 uur weer naar huis.

De V1, een onbemand straalvliegtuig met 935 kilo springstof aan boord, werd gevonden bij graafwerkzaamheden voor verbreding van de A1. Die snelweg was tussen Deventer en Twello de hele dag afgesloten. Ook was het scheepvaartverkeer op de IJssel stilgelegd en mocht er niet worden gevlogen boven het gebied tot een hoogte van 1600 meter.

Er deden 400 mensen mee aan de ontmanteling van de bom, onder wie 200 politieagenten. Het projectiel had drie ontstekingen, waarvan er twee nog intact waren en moesten worden verwijderd en vernietigd.

Na een dag wachten keerden de bewoners opgelucht weer naar huis:

Weer naar huis na urenlange ontmanteling bom, 'Ja, heerlijk'

De eerste ontsteker werd vanmorgen al verwijderd, maar de tweede ontsteker bleek stevig vastgeroest. Er moest een watersnijder aan te pas komen om het mechanisme los te krijgen. Daardoor liep de ontmantelingsoperatie een kleine vertraging op.

"De derde ontsteker was elektrisch. Die werkt niet meer na 75 jaar, dus die hoeven we niet te verwijderen", zegt Hans van der Zwet van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

Een majoor van de EOD legt uit hoe de bom verder wordt ontmanteld:

Groot deel van inwoners Wilp geëvacueerd vanwege ontmanteling bom

De bijna 1000 mensen die wonen in een straal van 1400 meter rond de bom moesten voor 07.00 uur hun huis verlaten. Voor hen is het een lange dag geweest, zei burgemeester Jos Penninx van Voorst vanavond. "Sommige inwoners hoorden al om 06.00 uur de politie op het raam bonzen. Maar mijn beeld is dat de meeste mensen goed voorbereid waren en heel goed hebben meegewerkt."

Ongeveer een uur na het begin van de werkzaamheden liep een hardloper per ongeluk het gebied binnen. "Hij is direct gezien en uit het gebied gehaald", zegt de politie. Het werk van de EOD moest daardoor even worden stilgelegd.

Omdat de A1 bij Deventer de hele dag was afgesloten, werd het verkeer omgeleid en dat gaf in Deventer problemen, schreef RTV Oost. De politie riep op Deventer te mijden als je er niet hoefde te zijn.

Geen dagelijks werk

De Nederlandse EOD kreeg vandaag hulp van Belgische collega's van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen. Die stonden standby in Soesterberg, laat de gemeente Deventer weten.

Voor de EOD is de ontmanteling van een V1 geen dagelijks werk. Het was de derde in zes jaar tijd die ze ontmantelden.

Advertentie via Ster.nl