Een V1-bom die in de grond bij Deventer ligt
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

EOD klaar voor ontmanteling V1-bom bij Deventer: 'Dit is echt de categorie speciaal'

Het is een enorme klus, de ontmanteling van een V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog in Deventer. Daarvoor moet zondag de A1 deels afgesloten worden, komt het scheepvaartverkeer over de IJssel stil te liggen en mag er tot een hoogte van 1600 meter niet boven het gebied gevlogen worden. Honderden gezinnen moeten hun huis verlaten in een straal van 1400 meter rondom de bom.

En dan moet de ontmanteling dus nog beginnen. "Het is voor ons natuurlijk altijd leuk om iets speciaals te hebben", zegt stafofficier Hans van der Zwet tegen RTV Oost.

Voor de leden van EOD is het de derde V1-bom in zes jaar tijd die ze ontmantelen. "De V1 valt echt in de categorie speciaal. Die kom je niet elke dag tegen."

Kijk hier naar de voorbereiding van de ontmanteling:

Vliegtuigbom Deventer wordt ontmanteld

De V1 bevat 935 kilo springstof en de gevechtslading is nog intact. Om de Duitse bom weg te halen, moet de EOD eerst de ontsteker zien los te krijgen. Dan wordt de gevechtslading in kleine stukken gesneden.

"De lading in een keer laten ontploffen kan niet", zegt Van der Zwet. "Dat is veel te veel. Er is in Nederland geen terrein te vinden waar je dat zonder problemen kan doen."

De bom ter plaatse laten afgaan is volgens Van der Zwet ook geen optie. "De bom ligt ongeveer op 50 meter van de A1. Als we hem daar zouden laten springen of hij zou per ongeluk afgaan, dan zou de grondschok het talud van de autosnelweg dusdanig verzwakken dat de weg versterkt moet gaan worden."

Nog tientallen V1's

De bom werd gevonden bij graafwerkzaamheden voor de verbreding van de A1. De Duitsers gebruikten de zogenoemde vliegende bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog om vanuit Nederland Londen en het havengebied van Antwerpen te bestoken. Volgens Van der Zwet is de bom die in Deventer is gevonden gelanceerd vanuit een andere plek in Overijssel.

Volgens hem is het zeker niet de laatste V1 die gevonden wordt. "Het zal me niet verbazen als het er nog enkele tientallen zijn", zegt hij. "Er zijn vanaf Deventer 3500 V1's gelanceerd. De helft kwam goed weg, de andere helft stortte binnen een straal van 100 kilometer neer. Ook in Overijssel zullen we zonder twijfel de komende jaren nog wat vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl