Griekse brandweerlieden bij het centrum van One Happy Family
NOS NieuwsAangepast

Brand legt centrum voor vluchtelingen op Lesbos in de as

Op het Griekse eiland Lesbos is gisteravond brand uitgebroken in een centrum voor asielzoekers. Het vuur kon binnen enkele uren geblust worden en er vielen voor zover bekend geen gewonden, maar verschillende gebouwen van het centrum gingen in vlammen op. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekendgemaakt.

Het gaat om een activiteitencentrum van de Zwitserse non-profitorganisatie One Happy Family. Het bestaat sinds 2017 en ligt niet ver van kamp Kara Tepe. Daar verblijven zo'n 1500 migranten, onder wie veel gezinnen en kinderen. Velen van hen kwamen regelmatig samen in het centrum, waar ook een kleine school zat. Ook migranten uit kamp Moria kwamen er.

One Happy Family meldt op Facebook dat de school volledig is afgebrand, net als een paar kleinere gebouwen en de kantoren van de organisatie. In het centrum zitten verder onder meer een kapper, een bibliotheek en een koffiezaak. Of die ook zijn beschadigd, is niet duidelijk.

Via Twitter zijn beelden van de brand verspreid:

Lesbos is een van de Griekse eilanden waar al jaren veel vluchtelingen op verblijven in afwachting van hun asielprocedure. Het besluit van Turkije om migranten die naar de EU willen niet meer tegen te houden, veroorzaakte er nieuwe spanningen.

Duizenden migranten reisden de afgelopen dagen van Istanbul naar de grens met Griekenland, in het noordwesten van Turkije. Daar worden ze tegengehouden door Griekenland en verblijven ze nu onder slechte omstandigheden in niemandsland. Gisteren zette de Griekse politie traangas, rookbommen en een waterkanon in tegen migranten die probeerden de Griekse grens over te steken. Ook Turkije heeft traangas ingezet. Ankara heeft duizenden agenten naar de grens gestuurd en gisteren werd geprobeerd met een legervoertuig een grenshek om te trekken.

Bewoners van Lesbos probeerden vorig weekend te verhinderen dat migranten aanmeerden op het eiland. Veel Grieken zijn de situatie zat omdat ze veel overlast zeggen te hebben van overvolle opvangkampen zoals het beruchte kamp Moria. Eerder kwam het meermaals tot rellen tussen de politie en inwoners van Lesbos en Chios.

Wie is verantwoordelijk en hoe lossen Griekenland en de EU de schrijnende toestanden op Lesbos op? Nieuwsuur bezocht het eiland vorige maand:

De situatie aan de grens tussen Turkije en Griekenland heeft de toch al moeizame relatie tussen de EU en Turkije verder onder druk gezet. De autoriteiten in Griekenland beschuldigen de Turkse politie ervan dat die traangasgranaten heeft afgevuurd op de Griekse politie. Volgens de Duitse krant Die Welt komt de Turkse president Erdogan morgen naar Brussel om over de situatie te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl