Sterke stijging coronagevallen Europa, Italië overweegt vergaande maatregelen
Het coronavirus waart in Europa steeds steviger rond. Italië telde vandaag met 1247 besmettingen de meeste nieuwe gevallen sinds het virus voor het eerst werd geconstateerd in het land, ruim twee weken geleden.
Bijna 6000 Italianen zijn nu besmet geraakt met het coronavirus. Van hen zijn er 233 overleden. Italië blijft daarmee met afstand de grootste besmettingshaard in Europa.
Maar ook in andere Europese landen neemt het aantal besmettingen toe. Zo kende Frankrijk vandaag net als Italië een recordtoename, met ruim 300 nieuwe gevallen.
Duitsland meldde meer dan 100 nieuwe besmettingen, op een totaal van bijna 800. In Nederland is het aantal coronapatiënten opgelopen van 128 naar 188. De meeste nieuwe gevallen werden geteld in Noord-Brabant, waar het RIVM-advies om met gezondheidsklachten thuis te blijven van kracht blijft.
Floyd en Zaza zitten thuis in quarantaine, omdat hun broer het coronavirus heeft. In deze video van het Jeugdjournaal vertellen ze hoe dat is:
Vanwege het toenemende aantal besmettingen nemen landen steeds verdergaande maatregelen in hun pogingen de virusuitbraak in te dammen.
In Italië werden vanavond plannen bekend voor dwingende maatregelen om de complete regio Lombardije en veertien provincies af te sluiten. Mensen zouden alleen nog de regio's en provincies in en uit mogen gaan als dat strikt noodzakelijk is. Halverwege de nacht van zaterdag op zondag zei premier Conte dat verdere details later volgen.
NOS-correspondent Mustafa Marghadi benadrukt dat er nog geen besluit genomen is en dat de maatregelen die uiteindelijk getroffen worden heel wat minder draconisch kunnen uitpakken. "In Italië wordt dit soort plannen gedropt om te kijken hoe ze vallen in de publiek opinie. Het lijkt ook onmogelijk om complete regio's af te sluiten. Het is al moeilijk genoeg om de lockdown van tien kleine plaatsen te handhaven."
Wel werd vandaag bekend dat de paus zijn publieke optredens beperkt om mensenmassa's te voorkomen en dat de regering miljarden in de economie pompt om de schade door het coronavirus op te vangen. Dat mag van de EU, omdat er sprake is van een noodsituatie en eenmalige uitgaven.
Begrafenis als besmettingshaard
In Spanje is een dorp in Baskenland afgegrendeld van de buitenwereld, nadat tientallen mensen uit het dorp mogelijk besmet waren geraakt op een begrafenis.
En in sommige streken in Frankrijk hebben scholen hun deuren gesloten. Bijvoorbeeld in het departement L'Oise, ten noorden van Parijs, waar nu zo'n 26.000 kinderen thuiszitten.
In sommige Franse gemeenten zijn spooksteden ontstaan:
Buiten Europa blijven China, Zuid-Korea en Iran de grootste infectiehaarden. In andere grote landen, zoals Japan en de VS, is het aantal bevestigde besmettingen nog altijd niet boven de 500.
Wel is het dodental in de VS vandaag opgelopen tot 19 en blijft het virus op allerlei plekken op de wereld opduiken. Zo meldden de Malediven, Paraguay en Malta vandaag hun eerste gevallen en heeft Egypte een cruiseschip op de Nijl in quarantaine geplaatst, nadat 45 van de 150 toeristen aan boord positief testten op het virus.