Asscher wil premier worden en sluit samenwerking met FvD uit
Lodewijk Asscher wil opnieuw de lijsttrekker van de PvdA worden. Hij zei op het ledencongres in Nieuwegein dat "we deze verkiezingen gaan winnen". "We gaan voor goud, we gaan voor de sterren."
Na zijn speech zei hij dat hij graag de nieuwe premier wil worden. "Ik heb de afgelopen jaren het hele land doorgereisd. Er is veel behoefte aan een fatsoenlijk, eerlijk Nederland en ik wil daar wel leiding aan geven."
De PvdA-leider maakte op het congres alvast duidelijk dat hij nooit een coalitie met Forum voor Democratie wil vormen. "De Partij van de Arbeid zal onder mijn leiding nooit, nooit meewerken aan het normaliseren van racistisch, extreem of radicaal-rechts gedachtegoed. Helemaal nooit. Ik wens de collega's van het CDA veel wijsheid toe."
Asscher zei dat laatste omdat het CDA in Noord-Brabant in het provinciebestuur wil samenwerken met Forum voor Democratie. Het landelijke CDA wil pas na de verkiezingen van volgend jaar bepalen of het met Baudet in zee wil. Asscher benadrukte vandaag dat hij zich niet kan voorstellen "dat ik met hem Nederland eerlijker en fatsoenlijker kan maken".
Linkse samenwerking
Lodewijk Asscher was bij de verkiezingen in 2017 ook nummer 1 op de kandidatenlijst. De PvdA leed toen haar veruit grootste verlies ooit en zakte van 38 naar negen zetels in de Tweede Kamer.
Dat verlies was volgens prominente PvdA'ers vooral te wijten aan verkeerde keuzes in het kabinet-Rutte II, waarin de PvdA samenwerkte met de VVD en Asscher vicepremier was.
Veel leden zijn het ermee eens dat de PvdA terug moet naar zijn 'roots' en willen dat de PvdA zich meer links profileert. Ze willen in aanloop naar de verkiezingen in maart volgend jaar veel nauwer met GroenLinks optrekken.
Geen lijst met GroenLinks
Ze zijn tegen een gezamenlijke kandidatenlijst, maar voor een gezamenlijk strijdplan. Op die manier willen ze de versnippering en de concurrentie op links tegengaan.
Bijna 90 procent van leden stemde in met het voorstel om "echt handen en voeten te geven" aan een hechter samenwerkingsverband. "Misschien kunnen we komen tot een progressief akkoord of een stembusakkoord", zei een van de indieners.
Een gezamenlijke kandidatenlijst of een onderzoek naar een fusie tussen de twee partijen is voor de meeste leden een brug te ver. "Alsof wij niet zelf in staat zijn om een goede verkiezingsuitslag te krijgen", zeiden ze.
Eerder deze week kondigden de PvdA, GroenLinks en de SP aan dat zij gezamenlijk willen proberen de belastingplannen van het kabinet bij te sturen. Maar een grote groep leden vindt deze linkse samenwerking onvoldoende: 39 procent stemde op het partijcongres vóór een gezamenlijke kandidatenlijst met GroenLinks.
GroenLinks-voorzitter Eikelenboom liet al weten het een goed idee is om tot een gezamenlijk strijdplan te komen. GroenLinks heeft volgende week een eigen ledencongres, waar ook moties voor meer linkse samenwerking worden ingediend.