Erik ten Hag na de uitschakeling in Utrecht
NOS Voetbal

Het grote verval van Ajax: 'Op deze manier verliezen ze ook van Heerenveen'

Hij herhaalde het een paar keer, tijdens de persconferentie van vrijdag. Ajax-trainer Erik ten Hag is niet van plan iets te veranderen aan de aanvallende speelstijl van zijn ploeg.

Ten Hag gaf daarmee antwoord op een aantal logische vragen. Want zou het voor Ajax, na al die nederlagen van de afgelopen weken, niet verstandig zijn iets minder risico te nemen?

'Bepaalde elementen aanpassen'

Volgens Henk Spaan is dat inderdaad geen gek idee. Sterker nog, met de huidige spelopvattingen voorziet de columnist van Het Parool zaterdagavond een nieuwe nederlaag voor Ajax.

"Als ze tegen Heerenveen net zo spelen als deze week tegen AZ en FC Utrecht, gaat Ajax weer onderuit", zegt Spaan. "Je kan niet altijd van jezelf uitgaan. Soms moet je bepaalde elementen aanpassen."

"Net als AZ en Utrecht heeft ook Heerenveen voorin de beschikking over snelle spelers. Ten Hag moet de positionering aanpassen, anders kunnen z'n verdedigers het niet belopen. De backs van Ajax moeten Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke volgen."

In tegenstelling tot Spaan kan Hedwiges Maduro de vasthoudendheid van Ten Hag wel begrijpen. "Moet Ajax iets veranderen? Nee, dat is de grootste onzin. Kijk naar de historie: wanneer heeft Ajax zich aangepast?"

"Dit is de identiteit van de club", weet de oud-Ajacied. "Als de speelstijl goed wordt uitgevoerd, winnen ze negen van de tien keer. De uitvoering moet uiteraard wel veel beter."

Blessures, tegenstanders, transfers

Want dat Ajax al weken niet in topvorm verkeert, is een understatement. De club ligt uit Europa, zag AZ op gelijke hoogte komen in de eredivisie en werd in de beker afgetroefd door FC Utrecht.

Volgens Spaan heeft de Amsterdamse crisis een aantal oorzaken. "Ajax heeft veel blessures gehad en tegenstanders hebben inmiddels goed in de gaten hoe ze te bestrijden zijn. Dat zagen we tegen AZ en Utrecht. Ook de aanstaande transfers spelen een rol."

Hakim Ziyech uit zijn frustratie op bezoek bij FC Utrecht

"Hakim Ziyech heeft getekend bij Chelsea. Hij is eigenlijk al weg. Dat werkt door in de psyche. Het leek er woensdag tegen Utrecht op dat hij de motivatie niet heeft", aldus Spaan.

Bereidheid

"Altijd wanneer er bij Ajax transfers of geruchten zijn, is het even wat minder", meent Maduro. "Noem mij eens een Europese topclub waar nu al een speler is verkocht voor komend seizoen. Dat doet iets met het groepsproces."

"Het grootste probleem is dat de spelers het niet samen doen. De bereidheid om met z'n allen aan te vallen en druk te zetten ontbreekt. En als er één speler niet meedoet, kan alles helemaal openliggen."

Keeper André Onana

De slechte resultaten van Ajax leiden onherroepelijk tot kritiek op het functioneren van de trainer. "Ten Hag heeft het vorig seizoen natuurlijk heel goed gedaan, maar nu lijkt het erop dat hij niet ontiegelijk veel grip meer heeft op de selectie", zegt Spaan.

"Ik snapte tegen Utrecht bijvoorbeeld niet dat plotseling Edson Álvarez weer speelde, in plaats van Perr Schuurs. Of neem het middenveld. Daar rotzooit Ten Hag maar wat aan."

"Tot voor kort speelde hij steeds met Ryan Gravenberch. Maar die jongen is 17. Hij moet af en toe minuten maken en nog niet hele wedstrijden spelen. De tegenstanders lopen gewoon over hem heen."

Hoofddoel

Ondanks de vele tegenvallers van de voorbije weken is Ten Hag met Ajax nog volop in de race voor het kampioenschap. Ook Maduro weet dat prolongatie van de titel van groot belang is voor de club, niet in de laatste plaats vanwege de dure salarishuishouding.

Donny van de Beek baalt in Utrecht

"Het hoofddoel is kampioen worden. Dat is het belangrijkste, dan speel je Champions League. In principe staat Ajax er nog goed voor. Ze moeten Ten Hag nu dus gewoon steunen. Aan het einde van het seizoen kunnen ze alles evalueren", aldus Maduro.

"Om de een of andere reden komt het er nu niet uit", zegt Spaan. "Maar als ze tegen Heerenveen binnen tien minuten een doelpunt maken, kan het weer gaan lopen. Dat soort kleine dingen kunnen het verschil maken."

"Ik kan me ook niet voorstellen dat AZ de komende tien wedstrijden gaat winnen. Die komen ook onder druk. Dus ik zou niet weten waarom Ajax niet gewoon kampioen kan worden."

Het resterend programma van Ajax en AZ

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl