Na 24 speelrondes heeft de eredivisie twee koplopers. Ajax en AZ hebben allebei 53 punten. Toch is de sfeer bij beide clubs totaal anders. "Er zijn kopzorgen, ja. Maar die heb je altijd. In goede en slechte tijden", aldus Ajax-trainer Erik ten Hag.

Kopzorgen voor Ten Hag: 'Maar die zijn er altijd'

Na de overwinning in de onderlinge topper (0-2) is de lach weer helemaal terug bij de Alkmaarders. Bij de Amsterdammers is het chagrijn van de gezichten af te lezen en zit men in een diepe crisis. Ajax won maar één van zijn laatste vijf duels.

"Zo'n overwinning op Ajax geeft ons heel veel energie", vertelt AZ-trainer Arne Slot richting de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. "Na de nederlaag tegen FC Twente was het wat down. Nu is er geen gebrek aan zelfvertrouwen bij de jongens. Maar we hebben nog niet last van kampioensbibbers."

Slot: 'We weten dat we er goed voor staan, maar nog geen kampioensbibbers'

De problemen zijn er dus in Amsterdam en dat ontkent trainer Ten Hag ook niet, wanneer er vooruit geblikt wordt op de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

"We gaan niet dingen totaal op de kop zetten. Natuurlijk moeten we dingen beter gaan doen. Dat is duidelijk", aldus Ten Hag.

Omschakeling

Ajax kreeg de laatste wedstrijden veel doelpunten tegen in de omschakeling, op het punt dat de Amsterdammers in de aanval waren. Het roept veel vragen op of de Amsterdammers niet hun speelstijl moeten veranderen. Ten Hag wil daar voorlopig niets van weten.

"Het is generaliseren. Iedereen roept maar wat. Ik kijk er kritisch naar. Tuurlijk is er een goal zo gemaakt in bijvoorbeeld de wedstrijd tegen AZ, maar mensen weten niet waar ze over praten."

"Op dit moment creëren we te weinig kansen en we geven heel makkelijk goals weg door onnodige fouten in de opbouw. Dan is elke ploeg kwetsbaar. Om iets heel anders te doen, daar wordt het alleen maar slechter van."

Erik ten Hag Pro shots

Nu AZ weer helemaal terug is in de titelrace durft men in Alkmaar ook het woord 'kampioenschap' in de mond te nemen. "We lopen er niet voor weg", aldus Slot. "We weten dat we er goed voor staan. We doen mee in de race en dat gaan wij ook niet ontkennen."

"Het is vooral leuk en een uitdaging", reageert Slot op de vraag of ze bij AZ last hebben van druk. "Volgens mij is er bij iedereen wel een bepaalde soort druk in de tweede seizoenshelft. We spelen tegen ADO en die hebben weer een hele andere soort druk. Ik heb liever deze."

'Eén van de twee kandidaten'

Bij AZ probeert men vooral naar zichzelf te kijken en minder bezig te zijn met de buitenwereld. "We kijken niet naar de ploegen om ons heen, maar alleen naar onszelf", aldus Slot. "Natuurlijk is het prettig om te zien dat de ploegen om je heen verliezen, maar we hebben zelf in de hand of we presteren."

"We weten dat we er hartstikke goed voorstaan en kans maken om kampioen te worden. We zijn één van de twee kandidaten. En dan zijn er ook nog twee ploegen die in de buurt komen."

Een dag voor de wedstrijd sprak verslaggever Joep Schreuder ook met Ajax-doelman André Onana, onder andere over de crisis bij de Amsterdamse club.

Onana: 'We zijn beter dan Heerenveen, maar dat moeten we op het veld laten zien'

STER reclame