NOS Nieuws

Doden en gewonden bij zelfmoordaanslag in ambassadewijk Tunis

Bij een aanslag in de ambassadewijk van Tunis zijn zeker drie doden gevallen. Het doelwit waren politieagenten in een controlepost dicht bij de Amerikaanse ambassade. Een agent en de twee zelfmoordterroristen kwamen om, vier agenten raakten gewond.

Volgens Tunesische media deden twee mannen op een motor alsof ze agenten iets wilden vragen. Vervolgens lieten ze een bom afgaan. "We hoorden een zware explosie", zegt een buurtwinkelier. "We zagen de resten van een terrorist liggen en gewond geraakte agenten."

De omgeving werd onmiddellijk afgegrendeld en er verschenen scherpschutters op daken in de omgeving. De Amerikaanse ambassade verstuurde een oproep om uit het gebied weg te blijven en lokale media in de gaten te houden voor meer nieuws.

De ambassade van de VS in Tunis veranderde in 2012 in een zwaarbeveiligde vesting nadat honderden demonstranten het gebouw hadden aangevallen uit woede over de Amerikaanse anti-islamitische film The Innocence of Muslims. Ook elders leidde de film tot felle betogingen door moslims.

Aanslagen in het verleden

In Tunis vinden geregeld aanslagen plaats. In oktober vielen negen gewonden toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In juni vielen op een dag een dode en acht gewonden bij twee aanslagen in dezelfde stad.

Ernstiger waren de aanslagen in 2015 op het Bardo-museum in Tunis en het strand in kustplaats Sousse. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. Terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid op. De toeristen, die voor de Tunesische economie erg belangrijk zijn, bleven daarna een paar jaar massaal weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl