Provinciehuis Brabant
NOS NieuwsAangepast

Forum voor Democratie gaat meebesturen in Noord-Brabant

  • Barbara Terlingen

    redacteur Politiek

  • Barbara Terlingen

    redacteur Politiek

Het CDA in Noord Brabant gaat, ondanks alle ophef in de partij, een provinciebestuur vormen met Forum voor Democratie. De onderhandelende partijen, CDA, VVD, Forum en Lokaal Brabant, hebben "principes van samenwerking" afgesproken en werken aan een akkoord op hoofdlijnen. Volgens formateur Alfred Arbouw (Eerste Kamerlid voor de VVD en oud-wethouder van Breda) willen partijen begin volgende maand een akkoord presenteren.

"Er is voldoende vertrouwen in elkaar om samen een bestuur te vormen", aldus Christophe van der Maat, die namens de VVD onderhandelt.

Thierry Baudet spreekt op Twitter van "een mooie stap voor Forum en een reuzenstap voor Nederland".

Uitgestoken hand

In de verklaring die de partijen zojuist naar buiten hebben gebracht, staat dat partijen "de hand uitsteken naar iedereen" en "open staan voor een respectvolle samenleving".

Ook onderschrijven ze dat het bestuur "actief onderdeel van Europa" is en "een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord" zal zijn, wel onder voorwaarde van draagvlak, haalbaarheid en betaalbaarheid.

Partijen gaan de komende tijd aan een inhoudelijk akkoord werken. De nieuwe rechtse coalitie komt in de plaats van de links-gematigde, die viel over de stikstofregels. Te verwachten is dat de vier partijen als het gaat om het stikstofbeleid een andere koers zullen varen, maar de partijen willen daar nu nog niet op ingaan.

Weerstand in CDA

Binnen het CDA is ook weerstand tegen de samenwerking. De voor sommigen omstreden gedoogcoalitie met de PVV ligt nog vers in het geheugen. Dat het CDA opnieuw aan een "dergelijk avontuur" begint, stuit op veel onbegrip.

Zo riep de afdeling Oisterwijk eerder deze week op om de onderhandelingen te stoppen. Waarden als "gerechtigheid en solidariteit" zijn volgens die afdeling "niet verenigbaar met de uitgangspunten van FvD" aldus de afdeling in een open brief.

Volgens raadslid Guus Mulders uit Oisterwijk klinkt de opgestelde overeenkomst mooi maar verandert er niets. "Mooie woorden, maar het blijft spijtig dat we met deze club in zee gaan. Er is niets geleerd van de lessen van 2010", zei hij verwijzend naar het eerste kabinet-Rutte, dat regeerde met gedoogsteun van de PVV.

Een groep verontruste CDA'ers vanuit verschillende afdelingen in Brabant zegt de samenwerking met Forum niet over zijn kant te willen laten gaan en een motie voor te bereiden voor het landelijke CDA congres in juni.

"Soms kan je nog beter een minderheidscoalitie vormen of als oppositiepartij verder dan je ziel verkopen", aldus Jaques Leers, één van hen. Ook vindt Leers dat het CDA " de Brabantse boeren niet het landelijke beleid moet laten bepalen".

Sinds het begin van de Brabantse onderhandelingen spreken CDA'ers hun twijfels uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl