Stofwolken tijdens de Strade Bianche in 2019
NOS Wielrennen

Voorjaarsklassieker Strade Bianche afgelast vanwege coronavirus

Strade Bianche is afgelast. Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de Italiaanse voorjaarsklassieker zaterdag niet verreden. Ook de vrouwenkoers is afgelast.

Organisator RCS Sport heeft dat besloten na een laatste overleg met de lokale autoriteiten. Meerdere wielerploegen, waaronder Jumbo-Visma en Astana, hadden al eerder aangekondigd de koers niet te rijden vanwege gezondheidsredenen.

AG2R, met onder anderen Romain Bardet in de gelederen, heeft als eerste wielerploeg gereageerd op de afgelasting. De Franse ploeg maakte bekend om dan ook de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo aan zich voorbij te laten gaan.

Ook Team Sunweb en Jumbo-Visma zullen de Italiaanse voorjaarskoersen aan zich voorbij laten gaan. Jumbo-Visma, het team van onder anderen Tom Dumoulin en Dylan Groenwegen, laat op zijn website weten het besluit te nemen op basis van medisch advies, de aanbeveling van het ministerie van Buitenlandse zaken en gesprekken met renners en werknemers.

Sunweb noemt de situatie omtrent het coronavirus groter dan het wielrennen. "Met deze beslissing denken wij niet alleen aan de gezondheid van onze renners en werknemers, maar ook aan de lokale bevolking in de koersomgeving."

Op zoek naar nieuwe datum

De burgemeester van Siena, Luigi De Mossi, liet in een korte reactie weten ervan overtuigd te zijn dat de klassieker niet helemaal van de kalender van 2020 verdwijnt. "Hij wordt enkel uitgesteld."

In het officiële persbericht wordt dat bevestigd. De organisatie zal, via de Italiaanse wielerfederatie, aan de UCI vragen om een nieuwe datum te zoeken voor de koers.

De eerste editie van de Strade Bianche was in 2007, waarna de koers niet meer van de wielerkalender verdween. Vorig jaar won Julian Alaphilippe in de straten van Siena, vlak voor Jakob Fuglsang.

Zaterdag werd de Omloop Het Nieuwsblad verreden. In het peloton waren toen al zorgen over de voorjaarsklassiekers te horen.

'Leef alsof het je laatste dag is, morgen is er misschien geen koers meer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl