NOS NieuwsAangepast

Reacties op songfestivalnummer: persoonlijk, even wennen en afwachten

Met het liedje Grow gaat Jeangu Macrooy Nederland dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Hoewel het nummer officieel bekend moest worden gemaakt bij tv-programma De Wereld Draait Door, lekte het eerder vandaag al uit. "Ik ben blij dat ik het niet langer geheim hoef te houden en iedereen het nu kan horen", zei Macrooy vanavond bij De Wereld Draait Door.

Hij zong nog niet live, maar toonde aan tafel wel de clip:

Jeangu Macrooy presenteert zijn songfestivalnummer Grow bij DWDD

Macrooy vertelt dat hij het lied begon te schrijven in een periode waarin hij niet lekker in zijn vel zat. "Het bestaat uit twee delen: het eerste deel gaat over volwassen worden en erachter komen dat er geen duidelijk uitgestippelde weg is naar geluk. Daar was ik verdrietig en gefrustreerd over."

In het tweede deel van het lied is Macrooy naar eigen zeggen optimistischer. "Dat gaat over accepteren dat het allemaal highs en lows zijn. Dat als je door zo'n periode gaat, je leert en groeit." Morgen zingt hij het nummer, ook in DWDD, voor het eerst live.

'Ga ervoor zitten'

NPO Radio 2-dj Bart Arens draaide het nummer vandaag voor het eerst, nadat het vannacht per abuis op Macrooys Apple Music-pagina verscheen (en ook weer verdween). Arens noemt het "niet een standaard couplet-refrein-couplet-refreinliedje zoals de meeste liedjes, maar een heel persoonlijk nummer". Hij wees luisteraars erop om er even voor te gaan zitten, "want het is een liedje waar je aan moet wennen".

NOS-songfestivalverslaggever Martijn van der Zande is enthousiast over het lied. "Het nummer begint heel rustig en werkt toe naar een climax met een gospelkoor. Het is een nummer met een boodschap, en heeft zeker geen standaardddeuntje", zegt hij. "Maar het hangt er uiteindelijk vanaf hoe de act wordt gepresenteerd op het podium en of dat aansluit bij het lied."

Ambachtelijk

Ook Stefan Raatgever, popjournalist bij Het Parool, is opgetogen over Grow. "Ik vind het leuk dat het een ambachtelijk lied is. Het is geen nummer dat bij het standaard songfestivalidioom hoort, zoals een liedje dat je makkelijk kan meezingen. Het is persoonlijk en gaat over de moeilijkheden van het opgroeien. Het is duidelijk dat het over zijn eigen leven gaat, over hoe hij opgroeide in Suriname waar hij niet zichzelf kon zijn, bijvoorbeeld omdat hij zijn seksuele geaardheid moest verbergen."

Volgens Raatgever is het nummer kansrijk omdat Macrooy iets meebrengt dat de concurrentie niet heeft. "Gospelmuziek hoor je zelden op het Eurovisiepodium", zegt hij. "Dit is een goede keuze voor zijn stem. So far so good."

Dat het nummer uniek is, beaamt ook radio-dj Fernando Halman. "Het is anders dan de winnaar van vorig jaar en voorgaande jaren. Grow is een sterk en emotioneel lied, het neemt je mee op een muzikale reis", zegt hij. "Het is een intiem en integer nummer, ik hoop dat het publiek er de tijd voor neemt en het omarmt."

'Tijd nemen voor nummer'

Nog niet alle deelnemende landen hebben hun liedjes bekendgemaakt. De deelnemers hebben tot dit weekend de tijd om hun nummer te presenteren. Op dit moment staat IJsland voor de bookmakers op nummer een, gevolgd door Litouwen en Rusland.

Hoe ver Macrooy met Grow gaat komen, hangt volgens Raatgever af van de act en concurrentie. "Winnen met zo'n lied is misschien net iets te veel gevraagd. Het is een nummer waar je de tijd voor moet nemen, je moet het in z'n geheel meekrijgen", zegt hij. "Dat is niet voor iedereen mogelijk, maar ik denk dat het bij de jury goed scoort. Zeker als hij zingt zoals hij dat altijd doet."

Wennen

De NOS ontving wisselende reacties op het nieuws over het uitgelekte songfestivalnummer onder een Facebookpost. Een aantal mensen zegt te moeten wennen aan het lied en noemt het een nummer dat 'niet bij het Songfestival past', terwijl anderen het prachtig noemen. Ook op Twitter wordt zowel enthousiast als negatief gereageerd.

Dat Jeangu Macrooy Nederland vertegenwoordigt bij het songfestival in Rotterdam, werd in januari bekendgemaakt. Nederland is als organiserend land automatisch geplaatst voor de finale op 16 mei.

Macrooy werd geboren in Paramaribo. In 2011 richtte hij samen met zijn tweelingbroer Xillan de band Between Towers op waarmee ze succes hadden in Suriname. In 2013 verscheen hun eerste en enige album Stars on My Radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl