Anneke Janssen/Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Songfestivaldeelnemer Jeangu Macrooy is vooral heel 'eigen'

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

"Ontzettend leuk voor hem!", zegt zangeres Giovanca enthousiast over de deelname van Jeangu Macrooy aan het Songfestival. AVRO/TROS maakte eerder vandaag bekend dat de 26-jarige zanger Nederland in Ahoy zal vertegenwoordigen.

"Ik heb vorig jaar met hem een reeks concerten gedaan en hem daar leren kennen als een lief mens. Hij is rustig, wel heel enthousiast, maar hij heeft ook iets rustigs over zich en dat zal hem goed van pas komen in al die hectiek rond het Songfestival", denkt Giovanca.

'Eigen'

De zangeres roemt Macrooys bijzondere stem en eigen geluid. "'Eigen' is het woord dat ik het meest voor hem vind gelden. Een eigen stem, eigen muziek. Ook als hij een cover doet weet hij die een eigen geluid te geven."

"Het is altijd mooi als mensen meteen kunnen horen dat jij het bent omdat je zo'n onderscheidend geluid hebt." Ze denkt dat het komt doordat hij niet in Nederland is opgegroeid. "Dat hij niet heeft geluisterd naar waar iedereen naar heeft geluisterd, maar met andere invloeden is opgegroeid. Ik hoor aan hem dat hij een heel eigen basis heeft. Echt een authentiek geluid. Ook hoe hij zingt, zijn dictie, zijn hele manier van zingen."

Hij hoeft niet per se heel erg uit te pakken met pasjes en toestanden.

Giovanca

Zijn muziek omschrijft Giovanca als "soulvolle pop, maar hij kan in principe alles zingen". Ze hoopt dat Macrooy op het Songfestival een ballad zingt. "Dat zou ik wel mooi vinden. Hij hoeft niet per se heel erg uit te pakken met pasjes en toestanden. Ik heb hem een keer heel mooi een verstild nummer horen zingen, dus dat kan hij zeker."

Het allerbelangrijkste is volgens Giovanca: "dicht bij zichzelf blijven en er heel erg van genieten, no matter what".

Ook VPRO-muziekjournalist Atze de Vrieze is onder de indruk van Macrooys stem. "Het is een goede artiest, een zanger met een goede stem. Ik heb hem eens zien optreden tijdens een soort business diner op Eurosonic Noorderslag. Hij had toen net zijn single Gold uitgebracht. Meestal wordt er druk doorgepraat en geborreld tijdens die optredens, maar nu zag je echt dat iedereen zijn oren spitste."

Volgens De Vrieze is zijn muziek duidelijk beïnvloed door Amerikaanse gospel en soulmuziek en daarnaast schrijft hij interessante teksten. "In Gold zingt hij over het slavernijverleden. Heel interessant dat hij zich uitspreekt over de cultuur waar hij vandaan komt en er niet voor schuwt om daar dingen over te zeggen."

Hij is benieuwd of je daar ook iets van terug gaat horen in het nummer waarmee Macrooy naar het Songfestival gaat. "Dat hoop ik heel erg, dat hij heel erg zichzelf gaat laten zien. En het is ook een kant van Nederland die we op het Songfestival nog nooit hebben laten zien."

"Het is vaak vrij rustige muziek die hij maakt, maar Gold is ook wel weer heel intens. Zo'n nummer zou op het Songfestival goed kunnen werken."

Kijk hier naar Macrooys vertolking van Gold in De Wereld Draait Door:

Ook op sociale media wordt positief gereageerd op Macrooys deelname aan het Eurovisie Songfestival. Veel mensen hebben nog nooit van hem gehoord. "Maar", zo is in enkele reacties te lezen, "dat gold vorig jaar net zo goed voor Duncan Laurence en die heeft toch mooi de winst gepakt voor Nederland".

"Fijne sound, mooie stem, geweldige zanger", zijn veelgehoorde reacties van mensen na het beluisteren van zijn muziek. En volgens sommigen schept het hoge verwachtingen. "Klinkt hartstikke goed, maar ik dacht dat we niet meer wilden winnen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl