In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Sluiting jeugdinstelling Hoenderloo baart ouders ernstige zorgen

Een groep ouders van jongeren die verblijven in jeugdinstelling de Hoenderloo Groep maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van hun kinderen. In een brief schrijven ze dat veel van de jongeren zich "een last van de maatschappij voelen" en "er liever maar een einde aan maken".

De twee locaties van de zorginstelling in Hoenderloo en Deelen sluiten deze zomer hun deuren. Voor die tijd moeten alle jongeren zijn uitbehandeld of worden ondergebracht op een andere locatie. In veel gevallen is nog onduidelijk waar. Op dit moment verblijven er nog zo'n 175 kinderen in de instellingen.

Overkoepelende organisatie Pluryn gaat de komende tijd tachtig tot negentig jeugdzorgplekken creëren voor open en gesloten jeugdzorg binnen de eigen organisatie, schrijft Omroep Gelderland. In de brief zeggen de ouders hun vertrouwen op in de koepelorganisatie, die volgens hen heeft bewezen niet in staat te zijn de kwaliteit van de zorg op hun locaties te bewaken.

Hans Knetsch, een van de bezorgde ouders, sprak met Omroep Gelderland over zijn zoon Jan:

De ouders hebben er ook geen vertrouwen in dat hun kinderen tot de sluiting deze zomer goede zorg zullen krijgen. "Medewerkers staan onder hoogspanning en worden niet gehoord of gesteund." Veel van hen zijn vertrokken en volgens de ouders worden de gaten gevuld door tijdelijke krachten die "onvoldoende zijn toegerust om deze specialistische vorm van zorg goed vorm te geven".

Bovendien zouden veel van hun kinderen een terugslag hebben gekregen door de onzekerheid over hun toekomst. "De progressie die de kinderen hadden geboekt, is tot stilstand gekomen of tenietgedaan."

Sluiting onvermijdelijk

Volgens Pluryn is de sluiting onvermijdelijk. Dat heeft onder meer te maken me de slechte financiële situatie van de Hoenderloo Groep, die miljoenen tekort komt op de begroting. De koepelorganisatie kondigde de sluiting vorig jaar december al aan. Volgens minister De Jonge is een doorstart op de huidige locaties niet haalbaar.

Bij de twee locaties werken zo'n 400 medewerkers. Met hen worden gesprekken gevoerd om te bekijken of ze elders in het bedrijf aan de slag kunnen. Pluryn heeft voor de zorgmedewerkers een sociaal plan liggen. De medewerkers van de school op het terrein hebben nog geen zekerheid over hun toekomst.

Advertentie via Ster.nl