Topman Michael O'Leary van Ryanair
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Topman Ryanair over regeling Lelystad Airport: 'Dit is staatssteun aan KLM'

Topman Michael O'Leary van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in een interview hard uitgehaald naar de Nederlandse regering. Volgens de Ier doet de Nederlandse overheid er alles aan om de opening van Lelystad Airport uit te stellen en beschermt ze KLM en Schiphol.

"De Nederlandse overheid spendeert een belachelijke hoeveelheid tijd aan het opvoeren van compleet gekunstelde beperkingen rond Lelystad", zei hij tegen Omroep Flevoland. "Dit is gewoon protectionisme."

O'Leary vindt het onterecht dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vakantievluchten op Schiphol op te geven, voorrang krijgen op Lelystad Airport. "Dat is in feite staatssteun aan KLM. Wij moeten ook vanaf Lelystad kunnen vliegen. Hetzelfde geldt voor EasyJet." De Ier zegt juridische stappen te willen nemen.

'Zo snel mogelijk open'

De topman pleitte in het interview ook voor een snelle opening van Lelystad Airport. "De opening is nu weer uitgesteld, wederom op basis van een milieuonderzoek waarin geen conclusie wordt getrokken."

Het is onwaarschijnlijk dat Lelystad Airport op de korte termijn opengaat. Na onderzoek concludeerde de commissie-Remkes in januari dat de luchtvaart in Nederland alleen mag groeien als de sector minder stikstof uitstoot. Schiphol kan allerlei maatregelen nemen, zoals het overstappen op elektrisch taxiën, maar voor de luchthaven in Flevoland ligt het moeilijker. De uitstoot neemt immers sowieso toe als de luchthaven opent.

Advertentie via Ster.nl