NOS Sport

Ongeloof bij KNLTB na megaboete: 'Hoe hadden we dit kunnen weten?'

KNLTB verbaasd over megaboete: 'Hoe hadden we dit kunnen weten?'

De tennisbond KNLTB is "buitengewoon teleurgesteld en verbaasd" over de opgelegde megaboete van 525.000 euro voor het delen van gegevens van leden. De KNLTB tekent dan ook beroep aan. In het belang van alle sportbonden en sportverenigingen, stelt de tennisbond.

"Het klopt dat we onder strikte voorwaarden gegevens van leden hebben gedeeld met sponsoren. Om een meerwaarde voor de leden te creëren. Denk daarbij aan voordeelacties om goedkoper tennisspullen te kunnen kopen", zegt Robert Jan Schumacher, directeur dienstverlening bij de KNLTB.

"Leden zijn daarover uitvoerig geïnformeerd. Ze kunnen op dat punt hun eigen voorkeuren beheren. We hebben altijd in alle openheid gehandeld. In het belang van onze sport en onze leden. En daarbij hebben we ons altijd aan de wet gehouden."

KNLTB-leden vrezen voor contributie na megaboete tennisbond

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) - de toezichthouder op de privacywet die de boete heeft opgelegd - heeft de tennisbond verzuimd vooraf expliciet toestemming te vragen aan leden om hun gegevens te delen.

"We zijn benaderd door tientallen boze leden. Dan moeten we het onderzoeken en het bleek fout te zijn", aldus voorzitter Aleid Wolfsen. "Het gaat om gegevens van honderdduizenden leden. De boete is zo hoog vanwege de omvang en ernst van de zaak."

Hoogleraar breekt lans voor KNLTB

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, snapt net als de KNLTB niets van de boete. "Disproportioneel, dit is zo'n ontzettend hoog bedrag. De regels kunnen verschillend geïnterpreteerd worden. Er gaat voor alle sportbonden een hele belangrijke bron van inkomsten wegvallen."

Ze breekt een lans voor de tennisbond: "Ze hebben alles netjes willen doen, zich vooraf laten informeren en daar ook naar gehandeld. De KNLTB maakt een grote kans bij de rechter. De AP legt de regels heel anders uit dan elders in Europa. Dit gaat zeker een staartje krijgen."

Hoogleraar sportrecht Olfers: 'Boete KNLTB is disproportioneel'

Directeur Schumacher hekelt het feit dat de AP pas achteraf uitleg gaf over de zienswijze op de privacywet. "Hoe hadden we dit kunnen weten? Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er met ons een voorbeeld gesteld moet worden voor de hele sportsector. We zijn een soort proefkonijn om een nieuwe zienswijze rond persoonsgegevens te testen."

De AP wil daar niet direct op ingaan: "We hebben bij de KNLTB rekening gehouden met hun vermogenspositie (zes miljoen euro, red.). Er lopen meer onderzoeken naar dit type handel in data. Of dat om sportbonden gaat, daar kan ik geen mededeling over doen", aldus Wolfsen.

Als de boete voor de KNLTB blijft staan, ziet Schumacher het somber in voor leden van alle sportbonden. "Daar gaat de ware impact gevoeld worden. Leden zullen een hogere contributie moeten betalen en daar minder voor terugkrijgen."

Boete KNLTB leidt tot Kamervragen

De kwestie leidt inmiddels ook tot vragen in de Tweede Kamer, valt op te maken uit een bericht van VVD'er Rudmer Heerema op Twitter. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl