Gökmen T. weer uit rechtszaal verwijderd, nabestaanden emotioneel
Gökmen T. is net als gisteren uit de rechtszaal verwijderd, na een kwetsende opmerking tegen een van de slachtoffers die de aanslag overleefde. "Ik wil niet meer dat de verdachte in de zaal zit", zei de voorzitter van de rechtbank. "Ik wil niet dat de orde op deze manier verstoord wordt."
Een van de overlevenden van de aanslag vertelde hoe T. op 18 maart vorig jaar een meisje doodschoot in de tram. Ze hoorde hem "Allahoe akbar" roepen. De 21-jarige overlevende werd zelf door T. in de rug geschoten. "Terwijl ik op de grond lag te creperen van de pijn en aan het leegbloeden was, probeerde ik in mijn vingers te knijpen. Gebeurde dit wel echt? Toen de ambulance er was, werd alles zwart."
Ze lag negen dagen in coma. Nog altijd is ze bezig met revalideren. "Gelukkig sta ik sterk in mijn schoenen. Gökmen, je hebt me niet verslagen."
"Jammer", antwoordde de verdachte daarop. De opmerking leidde tot woedende reacties in de zaal. Verschillende mensen scholden T. uit, waarna de rechtbank hem uit de zaal liet verwijderen. Hij volgde de rest van de zitting in een aparte ruimte, waar hij gisteren ook al korte tijd zat nadat hij zijn advocaat had bespuugd.
Verklaringen nabestaanden
Vandaag, op de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, kwamen ook enkele nabestaanden aan het woord. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.
"Hij schiet mijn kind dood en stapt er gewoon overheen. Zo wreed en onmenselijk", zei de moeder van de 19-jarige Roos, die werd doodgeschoten bij de aanslag. "T. veroorzaakt zoveel pijn en verdriet. Hij heeft mijn meisje afgepakt. Vermoord, ik kan het woord bijna niet uit mijn mond krijgen."
Ook de vader van Roos las een verklaring voor, hij is woedend op T.:
De vader van Roos worstelt nog altijd met de vraag of de aanslag voorkomen had kunnen worden. Op 1 maart vorig jaar was verdachte Gökmen T. vrijgelaten uit de gevangenis, terwijl hij kort daarvoor een medewerker zou hebben mishandeld.
Als dat eerder bekend was geweest bij de rechter, was T. waarschijnlijk niet vervroegd vrijgelaten. "Zou een aantal zaken anders zijn gegaan, dan had Roos wellicht nog geleefd", zei advocaat Sébas Diekstra namens de vader van Roos. "Dat gegeven vreet aan hem. Elke dag weer."
Jouw eigen broer heeft je aangegeven bij de politie. Dat zegt alles.
De vader van Roos richtte zich nadrukkelijk tot T. en zei dat hij zijn eigen familie te schande had gemaakt. "Jouw eigen broer heeft je aangegeven bij de politie. Dat zegt alles. Dat zegt mij ook dat ook jouw familie zich kan distantiëren van jouw zieke daden. Jouw broer verdient daarvoor respect, iets wat jij nooit maar dan ook nooit meer verdient."
Gökmen T. (38) hoorde de verklaringen van de slachtoffers met dezelfde glimlach aan als gisteren. "Je kan zitten lachen, maar ik lach het laatste", zei de vader van Roos. "Als je begraven wordt. Dan stamp ik nog eens op je graf."
Zijn IQ is laag, maar wel hoog genoeg om de rechterlijke macht achttien jaar lang om de tuin te leiden.
"Wie ben je om drie kinderen op te laten groeien zonder hun vader?" vroeg de zus van het 49-jarige slachtoffer Rinke aan de verdachte. "Ik zal het je vertellen. Je bent een nietsnut, een overbodig persoon."
Ook de vader van Rinke vroeg zich af hoe het kan dat T. vlak voor de aanslag op vrije voeten kwam. Hij benadrukte dat T. een veelpleger was. "Zijn IQ is laag, maar wel hoog genoeg om de rechterlijke macht achttien jaar lang om de tuin te leiden. Het was een inkoppertje voor open doel geweest om deze misdadiger op te sluiten." Dat dat niet is gebeurd, heeft zijn zoon en drie anderen het leven gekost, zegt hij. "Dat is het resultaat van verkeerde keuzes."
Alle slachtoffers en nabestaanden hoopten dat T. levenslang de gevangenis in gaat. "Ik hoop ook dat het een waarschuwing is voor andere kansloze mensen met gestoorde extremistische ideeën. Het leidt nergens toe", aldus de vader van Roos.
Tumultueus verloop
Ook de eerste dag van de inhoudelijke behandeling verliep gisteren tumultueus: de verdachte stak meerdere keren een middelvinger op naar de rechters, maakte kusgebaren naar de officieren van justitie en bespuugde zijn advocaat. T. gaf op geen enkele vraag antwoord.
De voorzitter van de rechtbank probeerde Gökmen T. te overtuigen toch iets te zeggen:
T. werd halverwege verwijderd uit de rechtszaal en moest daarna terugkomen, mede op verzoek van nabestaanden die wilden dat hij hun leed zou aanhoren. Ook werd een 3D-reconstructie getoond van de aanslag op 18 maart 2019.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak worden vier dagen uitgetrokken. De strafeis wordt donderdag verwacht.
Dit gebeurde er in Utrecht op de dag van de aanslag: