NOS NieuwsAangepast

'Belastingdienst had veel eerder moeten stoppen met omstreden fraude-lijst'

De Belastingdienst had veel eerder moeten stoppen met het gebruik van een geheime lijst, waarop mogelijke fraudeurs stonden. Dat schrijven de staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën aan de Tweede Kamer.

Zaterdag bleek dat de fiscus meer dan twintig jaar met de lijst heeft gewerkt. Er stonden zo'n 180.000 namen op. De bewijzen voor de fraude waren onbetrouwbaar en de mensen die het betrof werden niet geïnformeerd. Daarmee was het systeem niet controleerbaar.

Vorige week werd het systeem, de Fraude Signalering Voorziening (FSV) "uit de lucht gehaald". Dat gebeurde nadat RTL Nieuws en Trouw er vragen over stelden. "Wij zijn van mening dat de beslissing om te stoppen met FSV veel eerder genomen had moeten worden", schrijven Vijlbrief en Van Huffelen nu aan de Kamer. "Daar zouden geen vragen van de media voor nodig moeten zijn."

Privacyregels

Al in januari 2019 bleek dat het systeem niet voldeed aan de privacyregels. Het aantal medewerkers dat toegang had tot de applicatie werd daarop beperkt, maar de lijst bleef wel gebruikt worden. Mensen die erop stonden ondervonden vaak problemen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van toeslagen.

Veel Kamerleden hebben inmiddels vragen gesteld over de fraude-lijst. Vijlbrief en Van Huffelen schrijven dat ze woensdag op die vragen zullen ingaan. Dan overlegt de Kamer met de staatssecretarissen over de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl